• C Novo mesto
  • 15:19
  • Tor, 30.05.2023

McDonald’s prodaja vseh 850 restavracij v Rusiji, to je razlog

Ameriško podjetje s hitro prehrano, katerega restavracije se nahajajo praktično po celem svetu, se je odločilo zapreti vse restavracije v Rusiji. McDonald’s je tako na prodajo postavil vseh 850 poslovalnic s hitro prehrano, kot razlog pa so navedli rusko nasilno vojaško invazijo na Ukrajino. Novico je potrdil njihov predstavnik Chris Kempczinski.

”Samo čas bo pokazal, če bomo še kdaj odprli svoje poslovalnice v Rusiji. V tem trenutku smo se odločili, da jih zaradi vsem poznanega razloga zapremo. Problem ni samo moralni, ampak imamo težave tudi glede dostave surovin in izdelkov v ruska mesta, saj so se dostavne cene zelo dvignile,” je v začetku marca letos povedal Kempczinski.

V skupno 850-ih restavracijah po celotni Rusiji je zaposlenih okoli 62.000 oseb, ki bi naj po izjavah vodilnih še naprej prejemali svoje plače. Kako dolgo bo veriga hitre prehrane še odločena izplačevati vse plače, ni znano, poudarjajo pa, da njihovi zaposleni niso krivi za nastalo situacijo. Ob zaprtju restavracij leta 2021 zaradi pandemije so v Rusiji ustvarili 518 milijonov dolarjev prihodkov, kar je 3 % manj kot leto prej.

”Konflikt v Ukrajini in humanitarna kriza, ki smo ji priča v Evropi, je povzročila veliko gorja nedolžnim ljudem. Obsojamo agresijo in molimo za mir. Situacija je za tako veliko podjetje, kot je naše, izjemno kočljiva. Zadnjih 66 let smo delovali s prepričanjem, da je vsaka država na svetu boljša, če je v njej naša restavracija. V Rusiji je zaposlenih 62.000 ljudi v naših restavracijah, sodelujemo tudi z mnogimi lokalnimi proizvajalci,” je še dodal McDonald’sov predstavnik.    

Zdaj so iz podjetja sporočili, da so se odločili zaključiti s svojim poslovanjem v Rusiji. Na prodajo so postavili vseh 850 restavracij, saj so sedaj odločeni, da se restavracije pod imenom McDonald’s v Rusiji ne bodo več odprle. Čeprav bodo denarne izgube ogromne, so pri gigantu zatrdili, da se njihove vrednote ne ujemajo z rusko agresijo na ukrajinski narod.

Verigo restavracij želijo prodati enemu izmed lokalnih ponudnikov, kot pogoj pa so navedli, da obdrži vse zaposlene, ki so prej delali za McDonald’s. Ne glede na trenutno situacijo si želijo, da bi njihovi bivši zaposleni obdržali svoje službe, čeprav bi delali pod drugim imenom in za drugega lastnika. Vsi zaposleni bodo plače prejemali vse dokler se situacija ne razreši in dokler McDonald’s ne najde primernega kupca.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Unsplash