• C Novo mesto
  • 13:00
  • Čet, 22.02.2024

Megla je v 4 dneh ‘pobila’ 12.000 ljudi, sedaj je razkrit razlog

Morda se na prvi pogled zdi zelo nenavadno, da znanstveniki raziskujejo dogajanje v atmosferi pred več kot šestimi desetletji. Ni pa zaman rečeno, da je zgodovina učiteljica življenja in da nam lahko prav preučevanje prejšnjih dogodkov pomaga preprečiti podobne katastrofe v prihodnosti. Prav zato so znanstveniki z Univerze v Teksasu začeli preučevati morilsko meglo, ki se je leta 1952 več dni spuščala nad London.

Kaj se torej zgodilo?

Prvič se je pojavila 5. decembra in izginila štiri dni pozneje. Ko se je megla razkadila, je umrlo 12.000 ljudi, okoli 150.000 ljudi je končalo v bolnišnicah in nihče niti ne ve, koliko živali je poginilo v teh 4 dneh. Nekaj ​​let kasneje so bili sprejeti bistveno strožji zakoni o onesnaževanju zraka, a samih vzrokov ni nihče osvetlil.  Renyi Zhang in njegova ekipa raziskovalcev lotili težke naloge. Odkrili so, da je dušikov dioksid kemično reagiral z razmeroma benignim žveplovim dioksidom in proizvedel smrtonosno žveplovo kislino. »Že dolgo je znano, da so sulfati velik del smoga, delci žveplove kisline pa so nastali iz žveplovega dioksida, ki prihaja iz dimnikov domov in elektrarn na premog,« je dejal, poroča Business Insider.

Opozoril je tudi, da doslej ni bilo popolnoma jasno, kako je žveplov dioksid postal žveplova kislina. Odkrili so natančne mehanizme kemičnih reakcij in Zhang ob tem pravi, da je imela veliko vlogo naravna megla, značilna za London in okoliš reke Temze. Zaradi razmeroma velikih delcev so kemične reakcije potekale veliko lažje. Podobne količine onesnaženja se pojavljajo tudi na Kitajskem, vendar doslej niso poročali o podobnem primeru smrtonosne megle. Zhang to pojasnjuje z veliko količino umetnih gnojil, ki jih uporablja Kitajska. V povezavi z gostim prometom to vodi do velikih količin amoniaka v ozračju. Amoniak pa nevtralizira delce žveplove kisline, kar Kitajce reši pred množično smrtjo, ki je leta 1952 prizadela London. Raziskovalci zdaj upajo, da bo razumevanje vzrokov smrtonosnega smoga v Londonu pomagalo drugim mestom pri reševanju lastnega onesnaževanja. »Verjamemo, da smo tudi kitajskim mestom dali nekaj zamisli o tem, kako izboljšati kakovost zraka,« je še dejal raziskovalec.