• C Novo mesto
  • 04:51
  • Ned, 02.10.2022

Meteorolog in klimatolog je jasen: Čas je potekel, drvimo v katastrofo

Že je prepozno, da bi globalno segrevanje omejili na največ 1,5 stopinje Celzija v primerjavi s predindustrijsko ravnjo, je pred podnebnim forumom v Berlinu opozoril nemški meteorolog in klimatolog. Meteorolog Mojib Latif je namreč za nemško medijsko skupino Bayern povedal, da ‘bomo z današnjimi izpusti toplogrednih plinov to raven presegli v nekaj manj kot desetih letih.’ »Če pomislite, kaj zdaj počnejo politiki po vsem svetu, smo bolj v smeri treh stopinj,« je nadaljeval Latif in dodal: «Bližamo se točki, ko moramo priznati: čas je potekel.« Tri stopinje globalnega segrevanja bi bile ‘katastrofa’, je poudaril in dodal, da se vedno zdi, da obstajajo bolj pereča vprašanja kot varstvo podnebja, s katerimi se je treba ukvarjati.

Srečanje v Berlinu

Ministri iz približno 40 držav bodo na Peterburškem podnebnem dialogu, ki danes in jutri poteka v Berlinu, razpravljali o naslednjih korakih v boju proti podnebnim spremembam. Gostitelja srečanja sta Nemčija in Egipt. Na zasedanju bosta predvidoma nagovorila nemški kancler Olaf Scholz in egiptovski predsednik Abdel Fatah al Sisi. Srečanje je del prvih razprav o določitvi dnevnega reda podnebne konference ZN COP27, ki naj bi potekala v egiptovskem obalnem mestu Sharm el-Sheikh v začetku novembra.

Dramatično opozorilo ZN

Aprila je Agencija ZN za podnebne znanosti izdala opozorilo o podnebnih spremembah. »Drastično zmanjšanje porabe fosilnih goriv, ​​pogozdovanje in zmanjšana poraba mesa so le nekateri od korakov, potrebnih v tem desetletju, da ohranimo globalno segrevanje na 1,5 stopinje Celzija nad predindustrijskimi temperaturami,« piše v poročilu. Kljub opozorilom o podnebnih spremembah, ki jih od leta 1990 izdaja Medvladni odbor za podnebne spremembe (IPCC), so svetovne emisije v zadnjem desetletju še naprej naraščale in dosegle najvišjo točko v zgodovini. Posledica tega je, da so globalne emisije na dobri poti, da presežejo mejo 1,5 stopinje Celzija, ki je bila leta 2015 spregledana s Pariškim sporazumom, in do konca desetletja dosežejo povečanje za 3,2 stopinje.

»Zdaj ali nikoli«

»COP26 v Glasgowu smo zapustili z naivnim optimizmom, ki temelji na novih obljubah in zavezah,« je po objavi poročila dejal generalni sekretar ZN Antonio Guterres. »Toda trenutne podnebne zaveze bi še vedno pomenile 14-odstotno povečanje emisij. In večina večjih onesnaževalcev ne sprejme potrebnih ukrepov za izpolnitev niti teh nezadostnih zavez.«

Na tej točki lahko samo resno zmanjšanje emisij v tem desetletju v vseh sektorjih, od kmetijstva do prometa, energetike in gradbeništva, spremeni stvari, piše v poročilu. Tudi takrat bodo morale vlade spodbujati prizadevanja za sajenje več dreves in razvoj tehnologij, ki bodo po več kot stoletju industrijske dejavnosti odstranile nekaj ogljikovega dioksida, ki je že v ozračju.

»Zdaj ali nikoli,« je dejal Jim Skea, sopredsednik poročila IPCC.

N. D.; Foto: Pixbay