• C Novo mesto
  • 08:23
  • Pet, 27.01.2023

Močan potres pri Petrinji, magnituda 3,4

Zmeren potres je zjutraj stresel območje Petrinje. »Danes ob 10.21 so seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvaške zabeležili zmeren potres z epicentrom v bližini Taborišta, 10 km južno od Siska. Magnituda potresa je bila 3,4 stopnje po Richterjevi lestvici, intenziteta v epicentru pa je bila IV – V stopnje EMS,« so sporočili iz hrvaške seizmološke službe. EMSC je najprej sporočil, da je imel potres magnitudo 3,7 stopnje po Richterjevi lestvici, nato pa oceno znižal na 3,1 stopnje po Richterjevi lestvici. »Spet je zelo treslo,« je eden od komentarjev na spletni strani EMSC. »Močan udar s tresenjem v središču Petrinje. Močnejši kot običajno …,« je zapisal drug uporabnik.

Minulo sredo so tudi v bližini Gline zabeležili zmeren potres. »Ob 11. uri in 52 minut so seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvaške zabeležili zmeren potres z magnitudo M=3,5 z žariščem v bližini Donje Jame, 11 km severno od Gline. Intenziteta v epicentru je bila IV-V stopnje EMS,« so takrat sporočili iz hrvaške seizmološke službe.

Zagrebčani ob drugi obletnici potresa še vedno čakajo na obnovo hiš

Minevata dve leti od velikega potresa v Zagrebu. V potresu z magnitudo 5,5 je umrlo 15-letno dekle, 27 ljudi je bilo ranjenih, poškodovanih pa je bilo 25.000 objektov. Obnova na nestanovanjskih zgradbah že poteka, po drugi strani pa mesto še ni obnovilo niti ene stanovanjske hiše. Zagrebški potres, ki se je zgodil 22. marca 2020 v jutranjih urah, je povzročil za 86,4 milijarde kun (11,41 milijarde evrov) materialne škode. Poškodoval je številne hiše, šole, vrtce, cerkve, bolnišnice in stavbe vladnih uradov. Obnova stanovanjskih objektov se po dveh letih še vedno ni začela. »Glavni problem sta organizacija in potek postopkov. Mesto Zagreb trenutno obravnava okoli 4000 zahtevkov, od 6000 do 7000 zahtevkov pa stoji na ministrstvu in čaka na upravno odločbo, torej na nekakšno odobritev ali zavrnitev,« je za RTL Danas pred meseci povedal nekdanji direktor sklada za obnovo Zagreba Damir Vanđelić.

Prav tako bo minilo dve leto od rušilnih potresov, ki sta 28. in 29. decembra 202 prizadela območje kraja Petrinja. V potresih je nastala ogromna gmotna škoda, umrlo je tudi več ljudi. Obnova prizadetih krajev je v polnem teku. Takrat je območje Petrinje prizadelpotres z magnitudo 5,2, ki je povzročil veliko gmotno škodo. Dan kasneje pa je sledil še močnejši potres z magnitudo 6,2, ki je zahteval tudi sedem smrtnih žrtev, Najmlajša žrtev je bila 13-letna deklica iz Petrinje. Za posledicami poškodb, ki jih je utrpela v potresu, je marca letos umrla še ena ženska.

N. D.; Foto: EMSC