• C Novo mesto
  • 21:41
  • Čet, 05.08.2021

Na Hrvaškem konec sezone 5. avgusta!? »Prihaja četrti val, tudi cerkev bi se morala vključiti v cepilno kampanijo«

Ne bi rekel, da je v jadranskih okrožjih ‘antivaksersko’ gibanje proti cepljenju, ampak bolj dezinformacije, ki se zelo hitro širijo v neformalnem okolju. Mislim, da bi morala tudi Cerkev sodelovati pri spodbujanju cepljenja. To je za 24sata povedal epidemiolog Branko Kolarić, ki komentira nizko stopnjo cepljen osti, zlasti v južnojadranskih okrajih, kljub turistični sezoni in dejstvu, da je na karti koronavirusnih okužb celotna hrvaška obala na oranžni obali.

Imunolog, prof. dr. sc. Zlatko Trobonjača poudarja, da se manj ljudi cepi v bolj konservativnih okoljih, kjer je manj zaupanja v znanost in tehnologijo. Zakaj je temu tako, ne ve. »Zanimivo mi je, da lahko nekdo verjame, da se nas s cepljenjem čipira, da se nam žlice žice lepijo mesto vboda in podobno. Zaradi širjenja seva delta, ki je potrebno kolektivno imuniteto dvignil na 86 odstotkov, nam grozi velika nevarnost. In mi smo daleč pod tem odstotkom,« opozarja. Z drugimi besedami, dodaja, se četrtemu valu epidemije ne bodo izognili. »Že po malem nastaja, samo upamo, da se čez poletje ne bo stopnjeval kot v Veliki Britaniji, Španiji in na Portugalskem,« poudarja imunolog, ki ga še posebej skrbi prihod Britancev na počitnice na Hrvaško.

Drvijo proti rdeči coni

ECDC je namreč našo obalo že postavil v oranžno cono glede na porast novih primerov. Združeno kraljestvo pa je odpravilo vse ukrepe, kljub temu, da njihova epidemija divja. In Britanci, željni počitka in zabave, množično prihajajo k našim sosedom. Epidemiologi se zato bojijo lanskega scenarija in tega, da bomo sredi sezone končali v rdečih številkah na koronski karti. »Njihov prihod bo preprosto pospešil izbruh epidemije. Neizogibno je, da se nam bo zgodil četrti val, ki se bo tako le še pospeševal,« pravi Trobonjača, enakega mnenja je tudi epidemiologinja Kolarić, ki sicer meni, da bo Hrvaška do 5. avgusta že rdeča, kar pa bi lahko pomenilo konec turistične sezone.

NaDlani.si; Foto: Shutterstock