• C Novo mesto
  • 00:38
  • Ned, 14.04.2024

Nov posnetek je znova sprožil govorice o bolnem Putinu: Poglejte njegove noge! Je to normalno?

Ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu so med govorom v Moskvi dobesedno pokleknile noge, kar je še dodatno spodbudilo govorice o zdravstvenih težavah ruskega voditelja. Ruski predsednik se je namreč v nedeljo udeležil slovesnosti v Kremlju in izgledal negotovo na nogah. Medtem ko je ruski režiser Nikita Mihalkov prejemal nagrado, se je 69-letnik zibal sem ter tja. Nato se je povzpel na stopničke in zdelo se je, da je trepetal, preden sta mu obe nogi pokleknili, kar ga je prisililo, da se je prijel za podstavek. Putinu je po rahlem obotavljanju uspelo nadaljevati govor in ohraniti ravnotežje, a so zahodni mediji to takoj označili za najnovejši dokaz, da se ruski despot spopada s številnimi zdravstvenimi težavami. Novi posnetek je prišel le nekaj dni po tem, ko je insajder v Kremlju povedal, da so mu Putinovi zdravniki svetovali, naj se ne pojavlja ‘predolgo’ v javnosti, saj je med nedavnimi pogovori s svojimi vojaškimi šefi zbolel.

Ruski predsednik je občutil ‘ostro slabost, šibkost in vrtoglavico”‘, ko je vstal od mize po nedavni videokonferenci s svetovalci in vojaškimi voditelji, je prejšnji teden poročal Telegram Channel General SVR. »Predsednik je potreboval nujno zdravniško pomoč,« so povedali na kanalu, ki naj bi imel vire v Kremlju in ponovili domneve o Putinovih zdravstvenih težavah, vključno z rakom in Parkinsonovo boleznijo. Pred nekaj tedni je uradnik FSB trdil, da Putin nima več kot dve do tri leta življenja. Bolezen ruskega predsednika je opisal kot hudo obliko raka, ki hitro napreduje, potem ko so se pojavila ugibanja, da Putin med invazijo na Ukrajino trpi za kakšno obliko resne bolezni. Po poročanju Telegram Channel General SVR je Putin menda prestal ‘uspešno’ operacijo raka in okreva po nasvetih zdravnikov. General SVR medtem še trdi, da je vir izgnani generalpolkovnik Kremlja, znan pod vzdevkom Viktor Mihajlovič, ki naj bi imel dostop do informacij, ki jih Kremelj noče objaviti. To je bil tudi prvi vir, ki je namigoval, da je Putin zbolel za rakom.

Zdravje se slabša?

Vire iz britanskih obveščevalnih služb so citirali tudi v različnih medijskih poročilih, v katerih je bilo govora, da se Putinovo zdravje slabša. Toda kijevski vojaški vohun Kirilo Budanov je pred tem dejal, da se boji, da ima ruski voditelj pred seboj le še nekaj let. Njegovi komentarji kažejo, da Ukrajinci verjamejo, da Putin trpi za rakom, vendar ni jasno, kako resno bi lahko bilo stanje in v kolikšni meri bi lahko oviralo Putinovo sposobnost, da usmerja rusko vojaško strategijo in vpliva na državo.

Toda v intervjuju za francosko televizijo je zunanji minister Sergej Lavrov dejal, da nihče ‘zdrav’ ne vidi znakov bolezni pri Putinu, ki domnevno testira hrano, preden jo zaužije, in svojemu osebju prepoveduje, da bi mu stali preblizu. »Lahko ga gledate na zaslonih, berete in poslušate njegove govore,« je dejal Lavrov v komentarjih, ki jih je objavilo rusko zunanje ministrstvo, »Ostalo prepuščam vesti tistih, ki širijo takšne govorice,« je zaključil Lavrov.

N. D.; Foto: youtube