• C Novo mesto
  • 23:37
  • Čet, 01.06.2023

Nov potres z magnitudo 7,5 uničena mesta, na tisoče mrtvih: kaj je s Slovenci?

Jugovzhod Turčije je dopoldne stresel nov silovit potres, ki je imel po najnovejših podatkih Evropsko-mediteranskega seizmološkega centra (ESMC) magnitudo 7,5. Žarišče je bilo v provinci Kahramanmaras in tako na območju, ki ga je že ponoči opustošil potres z magnitudo 7,8.

ESMC je sprva poročal o potresu magnitude 7,7, a je to oceno kasneje znižal na 7,5. O magnitudi 7,5 poroča tudi ameriški geološki zavod (USGS). Po poročanju britanskega BBC gre za nov potres in ne za enega od sicer številnih popotresnih sunkov. Tla so se znova stresla ob 11.24 po srednjeevropskem času, in sicer na globini desetih kilometrov. Epicenter potresa je bil severovzhodno od mesta Kahramanmaras, kjer živi med 350.000 in 400.000 ljudi. Gre za območje, ki je od žarišča nočnega potresa oddaljeno le nekaj deset kilometrov.

Število žrtev uničujočega tresenja tal je sicer v Turčiji in Siriji po zadnjih podatkih že preseglo 1400.

O Slovencih med žrtvami potresa na jugu Turčije zaenkrat ni podatkov

 Čeprav je Turčija med Slovenci priljubljena destinacija, slovenske turistične agencije v zimskem času ne organizirajo potovanj na območje, ki ga je ponoči prizadel potres. Na zunanjem ministrstvu nimajo podatkov, da bi bil kak Slovenec v potresu prizadet, so povedali za STA. Ministrstvo je sporočilo, da je Slovenija pripravljena pomagati Turčiji.

Kot je za STA pojasnila Mirjana Brajič iz agencije M&M Turist, Slovenci z njimi trenutno dopustujejo v Antalyi, kar pa je skoraj 500 kilometrov zahodno od območja, kjer je potres ponoči terjal na stotine življenj. Po informacijah, ki jih ima, so tresenje tal komajda čutili in ni bistveno zmotilo njihovih počitnic. Tudi druge agencije, med njimi agencija Oskar, turistov trenutno ne pošiljajo na vzhod Turčije, saj ta zaradi nizkih temperatur ni tako zanimiv. Večinoma v tem času organizirajo potovanja v Istanbul, ki pa je od žarišča potresa oddaljen še nekaj sto kilometrov več kot Antalya.

Na MZZ so medtem za STA povedali, da zaenkrat nimajo podatkov o tem, da bi bil v potresu kakšen Slovenec pogrešan ali prizadet.

STA, N. D.; Foto: youtube