• C Novo mesto
  • 22:15
  • Pon, 25.09.2023

Novo črno opozorilo, svet še ni videli najhujšega! To nas čaka sodeč po besedah Billa Gatesa

Bill Gates je poudaril, da svet še ni doživel najhujše pandemije koronavirusa.

Milijarder in ustanovitelj Microsofta Bill Gates je opozoril, da obstaja več kot petodstotna možnost, da svet še ni doživel najhujše pandemije koronavirusa. Tehnološki mogotec in filantrop je dejal, da ne želi zveneti ‘črno in mračno’, vendar je opozoril, da obstaja nevarnost da se ustvari ‘še bolj prenosljiva in še bolj usodna’ različice virusa. Gates je izjavil, da je tveganje, da se to zgodi, ‘veliko večje od pet odstotkov’ in da bi to pomenilo, da svet še ni videl najhujšega od pandemije.

Sklad Billa in Melinde Gates ter britanski dobrodelni sklad Wellcome sta pred meseci sporočila, da bosta namenila po dodatnih 150 milijonov dolarjev za boj proti pandemiji covida-19 in preprečevanje bodočih pandemij. Bill Gates je takrat na novinarski konferenci izpostavil, da so ta cepiva rešila mnoga življenja, da pa jih države v razvoju niso dobile v zadostni količini tako hitro, kot so želeli. Eden glavnih ciljev Cepija je drastično skrajšati čas, potreben za razvoj cepiv, ki rešujejo življenja, proti kakršni koli novi virusni grožnji na 100 dni po sekvenciranju patogena.

To pa ni prvič, da je dal takšno napoved. Decembra 2021 je svoje sledilce na Twitterju opozoril, naj se pripravijo na najhujši del pandemije, znano pa je, da je leta 2015 opozoril, da svet ni pripravljen na naslednjo pandemijo. »Še vedno smo v nevarnosti, da bo ta pandemija ustvarila varianto, ki bi bila še bolj prenosljiva in še bolj usodna. Nočem biti glas pogube, vendar še nismo videli najhujše pandemije,« je Gates povedal za Financial. Časi. Ocenjuje se, da je covid-19 od marca 2020 po vsem svetu ubil približno 6,2 milijona ljudi, vendar se število okuženih primerov in smrti v zadnjih tednih zmanjšuje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bill Gates (@thisisbillgates)

Opozorila tudi s strani WHO

Gatesovo opozorilo sicer prihaja po tem, ko je dr. Tedros Adhanom Gebrejesus, generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ta teden opozoril, da morajo biti ljudje še vedno previdni. Računalniški mogotec, ki v torek izdaja svojo novo knjigo Kako preprečiti naslednjo pandemijo, je vladam po vsem svetu svetoval, naj vlagajo v skupino epidemiologov in računalniških modelov, ki bodo pomagali prepoznati globalne zdravstvene grožnje v prihodnosti. Svoj načrt je označil za pobudo za globalni odziv na epidemijo in mobilizacijo ter dejal, da bi ga morala upravljati WHO – edino telo, za katerega trdi, da je sposobno zgraditi in upravljati vrhunsko ekipo strokovnjakov.

N. D.; Foto: youtube