• C Novo mesto
  • 07:16
  • Tor, 15.06.2021

Odporen na smrt: bitje oživljeno v Sibiriji, potem ko je bilo 24.000 let zamrznjeno v reki

Mikroskopsko večcelično bitje je oživelo, potem ko je bilo v Sibiriji kar 24.000 let zamrznjeno, pravi nova znanstvena študija. Znanstveniki so namreč iz zamrznjene reke na ruski Arktiki odkrili bitja imenovano Bdelloid rotifer, ki spada v eno od treh vrst najmanjših večceličnih živali, dolgih od 0,4 do 2,5 milimetra. Ko se je bitje, za katero je značilno razmnoževanje brez spolne aktivnosti, odmrznilo, se je začelo razmnoževati. To je veliko odkritje, poroča BBC, ker so prejšnje raziskave pokazale, da bi ta zamrznjena bitja lahko preživeli največ deset let, ne tisočletja, kot zdaj razumemo. Poleg tega študija, objavljena v ponedeljek, kaže, da so njihove možnosti za preživetje najverjetneje – neskončne.

»To je prelomnica v razumevanju teh organizmov, ki jih očitno lahko zamrznemo tisoče let in nato spet zaživijo. To so sanje mnogih pisateljev fantastike,« smeje se Stas Malavin z ruskega Inštituta za fiziokemijske in bioloških problemov tal. Dodal je, da so potrebne nove študije, da bi ugotovili, kako je to nenavadno in edinstveno bitje uspelo preživeti že toliko let. Zato so v laboratoriju zamrznili številne posameznike in bodo na njih preučevali procese ‘oživljanja’. Prejšnje analize najdenega posameznika kažejo, da je star med 23.960 in 24.485 leti.

Te živali najdemo v sladkovodnih habitatih po vsem svetu. Znani so po tem, da lahko preživijo izredno težke življenjske razmere. Na primer, so eden izmed organizmov, ki so najbolj odporni na sevanje in lahko preživijo v pogojih z visoko kislostjo, zmanjšano koncentracijo kisika in večletno dehidracijo. BBC zaključuje, da obstajajo poročila o drugih večceličnih organizmih, ki so po nekaj tisoč letih oživeli, na primer o nekaterih rastlinah in črvih, vendar to do zdaj še ni bilo odkrito.

NaDlani.si; Foto: youtube