• C Novo mesto
  • 16:27
  • Sre, 22.09.2021

Po delih Evrope protesti, a poglejte slike s koncerta na Danskem, prišlo je 50.000 ljudi

Deset tisoč protestnikov je včeraj stopilo na ulice Dunaja, v Istanbulu, pa tudi v več mestih v Franciji in na Nizozemskem, pa so protestirali proti epidemiološkim ukrepom, uvedenim zaradi pandemije koronavirusa, poročajo svetovne agencije.

Velik koncert v Københavnu, potem ko je Danska odpravila ukrepe

Na Danskem so bili skoraj vsi ukrepi odpravljeni, zato je bil koncert pred 50.000 gledalci v Københavnu, na stadionu, blizu katerega je bilo postavljeno stojalo za cepljenje proti covidu-19, poroča agencija dpa. Kot so sporočili organizatorji, je bil to prvi stadion v Evropi, ki se za obiskovalce odprl do zapolnitve kapacitet. Na predvečer koncerta bi se lahko vsi necepljeni cepili proti covidu-19.

To je eden od načinov, da skušajo danske oblasti privabiti mlade k cepljenju. Dogodek se je zgodil kmalu po tem, ko je Danska v petek odpravila zadnje omejitve. Ljudem ne bo treba več kazati potrdila o covidu, ki kaže, da so bili cepljeni, da so preboleli covid ali pa so imeli s seboj negativen test, tudi na velikih prireditvah, kot so nogometne tekme, ali v nočnih klubih, ki so se pravkar odprli.

Danska covida-19 ne bo več uvrščala med ‘družbeno kritične’ bolezni.

83 odstotkov Dancev je bilo cepljenih

Minister za zdravje Magnus Heunicke je konec avgusta dejal, da je koncesija možna zaradi velikega števila cepljenih. Doslej je bilo v celoti cepljenih 83 odstotkov Dancev, starejših od 12 let. Za potnike, ki v državo vstopajo iz tujine, pa bodo ostale določene omejitve. Mnogi, ki so prišli na koncert, verjamejo, da koncert pomeni nov začetek države. »Tako smo veseli, morda bomo jokali, ker je to kot vrnitev starih časov,« je dejal Danec, ki je na koncert prišel s prijateljem. »Ta koncert zaznamuje vse, omejitve izginjajo, praznujemo. Je pa tudi nekaj novega, česar nismo vajeni, zato so naši občutki mešani,« je povedala njena prijateljica.

Dorte Olsen je na koncert prišla s sinom Emilom, ki je dopolnil 13 let, in hčerko. »Jaz sem medicinska sestra in Emil je bil eden prvih 12-letnikov, cepljenih na Danskem. Skoraj vsi smo cepljeni, zato bi bili tudi v redu, če bi res dobili koronavirus,« je dejala Olsen in dodal da se to čudovito dogaja, a tudi malce strašljivo, ker že dolgo ni bilo pri toliko ljudi.

N. D.; Foto: twitter