• C Novo mesto
  • 10:51
  • Ned, 02.10.2022

Podrobnosti videoposnetka sprožile ugibanja, da je s Putinom vse slabše

Poglejte, kaj počne z desno roko …

Že od samega začetka ruske invazije na Ukrajino se je govorilo o poslabšanju zdravja Vladimirja Putina, zato so celo ugibali, da se predsednik Rusije sploh ni pojavljal v javnosti, temveč je šlo za hologram. Po zadnjih posnetkih iz Kremlja so se znova pojavile zgodbe o njegovih domnevnih zdravstvenih težavah. Putina so posneli med pogovorom z obrambnim ministrom Sergejem Šojgujem v katerem mu povedal, da so njegove invazijske sile ‘končno osvobodile’ ukrajinsko pristaniško mesto Mariupol.

Toda način sedenja Putina je sprožil dodatna vprašanja o njegovem zdravju, za katerega nekateri opazovalci pravijo, da se je od začetka vojne 24. februarja močno poslabšalo. Ruski predsednik je bil med srečanjem zgrbljen na stolu, z desno roko pa je ves čas držal rob mize. Anders Aslund, švedski ekonomist in nekdanji svetovalec za Rusijo in Ukrajino, je dejal, da posnetki srečanja kažejo, da sta oba Rusa ‘depresivna in na videz slabega zdravja’. »Šojgu mora pbrati svoje komentarje Putinu in je nejasen, kar nakazuje, da so verjetno govorice o njegovem srčnem napadu. Slabo sedi. Slabo se drži,« je dejal Aslund.

Špekulacije o Putinovem zdravju so se drastično povečale, zato nekateri namigujejo, da sta njegov obraz in vrat izjemno otekla,. Po domnevah medijev,  je morda na zdravljenju s steroidi, zdravniki, specialisti za raka, pa naj bi ga obiskali vsaj 35-krat.

Kaj se dogaja v Ukrajini?

Ukrajinsko pristaniško mesto Mariupolj z izjemo jeklarne Azovstal, kjer naj bi bilo še 2000 ukrajinskih borcev, je po trditvah Moskve pod nadzorom ruskih sil, ukrajinska stran te navedbe zanika. Putin je ukazal obleganje jeklarne in ne več napada nanjo. Ukrajinska stran še naprej poziva k evakuaciji civilistov iz Mariupolja. Kot je dejal župan Mariupolja Vadim Bojčenko, “mesto je in ostaja ukrajinsko”. V obleganem mestu je sicer okoli 100.000 ljudi, v Azovstalu pa med 300 in 1000 civilistov, je dejal. V državi se medtem nadaljujejo spopadi predvsem na vzhodu, kjer želi Rusija vzpostaviti nadzor nad regijama Lugansk in Doneck.

N. D.; Foto: Twitter/printscreen Nexta TV

dolenjske lekarne