• C Novo mesto
  • 10:00
  • Pet, 27.01.2023

Poražena Kolinda se je zlomila med govorom, tekle so solze #VIDEO

 Nekdanji predsednik hrvaške vlade in voditelj SDP Zoran Milanović je zmagovalec hrvaških predsedniških volitev, kažejo rezultati vzporednih volitev, ki so jih po zaprtju volišč objavile hrvaške televizije. Milanović je v današnjem drugem krogu prejel 53,25 odstotka glasov, Kolinda Grabar-Kitarović pa 46,75 odstotka, kažejo zbrani podatki.

Izidi vzporednih anket so sprožili navdušenje med Milanovićevi privrženci, ki spremljajo izide volitev v zagrebški Tvornici kulture. V zagrebškem poslovnem poslopju City Plaza, v katerem so zbrani simpatizerji dosedanje predsednice Grabar-Kitarovićeve, pa je po objavi vzporednih izidov vladal molk.  »Najlepša hvala,« je poraženka začela svoj govor in ploskala. »Dragi Hrvati in Hrvatice, hrvaški državljani v naši domovini in po svetu. Hvala vsem, ki ste prišli, da jim je mar za Hrvaško. Hvala,« je dejala. Prekinil jo je aplavz. Najprej se je zahvalila družini: možu, otrokom, mami in očetu. »Hvala za potrpljenje, podporo in ljubezen v teh letih,« je dejala ter jokala med govorom. Zahvalila se je tudi HDZ in drugim strankam, ki so jo podprle.

Ni šlo vse gladko

V državni volilni komisiji so danes potrdili, da so prejeli približno enako število prijav domnevnih kršitev volilnega molka in kaljenja javnega reda in miru na voliščih kot v prvem krogu decembra. V Osijeku je na enem od volišč posredovala policija.

V primeru incidenta v Zagreb, ko je neki moški srednjih let verbalno napadel kandidata SDP Zorana Milanovića, prijave ni bilo. Manjši incident z Milanovićem se je pripetil pred voliščem, na katerem je nekdanji hrvaški premier oddal svoj glas. Pristojne službe pa so blokirale telefonsko številko, s katere je neznana oseba pošiljala sporočila SMS proti Milanoviću ter v zameno za glasove dosedanji predsednici ponujala brezplačno potovanje in vrednostne bone za trgovino.

STA; Foto: youtube