• C Novo mesto
  • 18:57
  • Sob, 04.02.2023

Potres z magnitudo 5,6 v Italiji, tresla se je tudi Slovenija

Potres 300 kilometrov jugozahodno od Ljubljane so zabeležili tudi seizmografi slovenske mreže potresnih opazovalnic. Po prvih podatkih so ga čutili številni prebivalci zahodne in osrednje Slovenije.

Osrednjo Italijo je malo po sedmi uri stresel močan potres z magnitudo 5,6, je na spletni strani objavil Evropski mediteranski seizmološki center. Središče je bilo v morju, 64 kilometrov vzhodno od Riminija, na globini deset kilometrov. Italijanski inštitut za geofiziko poroča o najmanj 20 popotresnih sunkih.

Ljudje v paniki

Glede na pričevanja na spletni strani seizmološkega centra so potres čutili v večjem delu Italije, tako v Rimu kot na severu države. Najmočneje so se tla tresla v deželi Marke. Ljudje so se v paniki marsikje zatekli na ulice. Gasilci in civilna zaščita po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa že vse jutro pregledujejo prizadeta območja, a škode zaenkrat niso zaznali. Ljudje so se sicer ob potresu zlasti v Markah in Emiliji – Romanji v velikem številu odpravili na ulice. Pristojne službe so prejele veliko klicev ljudi, a nihče ni navajal, da potrebuje pomoč. Nekaj stavb so iz previdnosti evakuirali.

Šole ponekod, med drugim v Pesaru preventivno ostajajo zaprte, drugod naj bi pouk potekal normalno. V bližini Ancone so zaradi domnevne poškodbe tirov preventivno ustavili železniški promet, še poroča Ansa.

Kot sporočajo z ARSO, so ob 7.07 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 5,7 (po podatkih CSEM) v bližini Riminija (Italija), 300 km jugozahodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili številni prebivalci zahodne in osrednje Slovenije. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa v Sloveniji ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

Potres so čutili tudi številni prebivalci zahodne in osrednje Slovenije, pri čemer intenziteta ni presegla četrte stopnje. O tresenju tal poročajo tudi iz avstrijske Koroške, Hrvaške in Bosne in Hercegovine.

N. D.; Foto: arhiv