• C Novo mesto
  • 05:22
  • Ned, 02.10.2022

Prepovedali kajenje na plažah, odgovori Slovencev vas znajo presenetiti

Ob tej novici so na portal RegionalObala svoje bralce povprašali, ali bi si takega ukrepa želeli tudi na plažah Slovenske Istre. Odgovori vas znajo presenetiti …

Vsi, ki dopustujete v Španiji, najbrž veste, da je bila 22. julija uradno sprejeta sprememba Odloka, ki vse mestne plaže v Barceloni razglaša za območja brez dima, s tem pa posledično prepoveduje uživanje tobačnih izdelkov in uporabo naprav, ki oddajajo nikotin. Ta sprememba je začela veljati dan po objavi v uradnem časopisu province Barcelona. Prepoved temelji na varstvu okolja in pravici državljanov do čistega javnega prostora, brez dima in cigaret, da se ohrani sožitje državljanov in zaščiti zdravje ljudi, še posebej najbolj ranljivih, je bo tem navedel portal Barcelona.cat. Pilotni projekt na plažah brez dima je bil izveden med 29. majem in 12. septembrom 2021 na štirih plažah v Barceloni – Sant Miquel, Somorrostro, Nova Icària in Nova Mar Belli – kjer v visoki sezoni ni bilo dovoljeno kaditi na peščenem območju in v morju. kopanje.

Sicer je več španskih regij je že leta 2020 uvedlo prepovedi kajenja, predvsem zato, da bi zmanjšali širjenje koronavirusa, Balearski otoki in Majorka pa so tak ukrep sprejeli že pred pandemijo koronavirusa. Sledili so jim Kanarski otoki, Andaluzija, Galicija in Valencia z delno ali popolno prepovedjo kajenja na svojih plažah. Rezultati pilotnega projekta so pokazali znatno zmanjšanje deleža kadilcev na plažah in števila cigaret, ki ostanejo v pesku. Uporabniki plaže so bili zadovoljni in projektu namenili več kot 8 točk od 10 možnih.

Presenetljivi rezultati ankete

Ob tej novici so na portal RegionalObala svoje bralce povprašali, ali bi si takega ukrepa želeli tudi na plažah Slovenske Istre. Odgovori vas znajo presenetiti. V njihovi anket je sodelovalo 572 bralcev. Velika večina, in sicer kar 245 oziroma 45 odstotkov sodelujočih, prepoved kajenja na slovenskih plažah popolnoma podpira. 10 odstotkov je še bolj radikalnih, saj menijo, da bi moralo biti kajenje prepovedano na vseh javnih površinah. Številčni so bili sicer tudi tisti, ki menijo, da je takšna prepoved absurd in je ne podirajo – teh je bilo 150 oziroma 26 odstotkov.

N. D.; Foto: Pixbay