• C Novo mesto
  • 18:13
  • Ned, 02.10.2022

Putin klical Kitajsko na pomoč? Zelensky: Zaprite nebo, sicer bodo ruske rakete padale na države Nata

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ponovno pozval Nato, naj vzpostavi območje prepovedi letenja nad njegovo državo in opozoril, da bi sicer lahko “ruske rakete” padle na njegove države članice. »Če ne zaprete našega neba, je le vprašanje časa, kdaj bodo ruske rakete začele padati na vaše ozemlje, na ozemlje Nata,« je Zelenski dejal v videu, ki je bil objavljen nekaj po polnoči.

Tudi Kitajska v vojno?

Ameriški uradniki pa medtem pravijo, da je Rusija od Kitajske prvič od začetka invazije zahtevala vojaško opremo, poroča Financial Times. To je v Beli hiši sprožilo bojazen, da bi Kitajska lahko pomagala Rusiji v vojni in s tem spodkopala prizadevanja Zahoda, da bi Ukrajini pomagala braniti državo. Vir, ki je zelo dobro seznanjen s celotno situacijo, je povedal, da se ZDA ‘pripravljajo na opozorilo zaveznice po znakih, da se Kitajska morda pripravlja pomagati Rusiji’, dodaja ugledni časopis. »Drugi ameriški uradniki so tudi povedali, da obstajajo znaki, da Rusiji zmanjkuje nekaj vojaške opreme in orožja, ko se vojna v Ukrajini bliža tretjemu tednu.«

Bela hiša se po »uhajanju« te informacije uradno ni oglasila, niti kitajsko veleposlaništvo v Washingtonu se na tovrstne insinuacije ni želelo odzvati. Vsega je razkrito, ko je ameriški svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan odpotoval v Rim, kjer naj bi se v ponedeljek srečal z visokim kitajskim uradnikom za zunanjo politiko Yangom Yiechijem. Pred odhodom na sestanek je Sullivan Kitajski dejal, naj ne poskuša pomagati Rusiji z lajšanjem trenutnih razmer, ki zaradi številnih sankcij ni prav nič naivna. »Poskrbeli bomo, da bo Kitajska, kot nihče drug, pomagala Rusiji nadoknaditi izgube. Vsega ne bom razkril javnosti, s Kitajsko se bomo pogovarjali neposredno, kot smo že in kot se bomo v prihodnosti,« je Sullivan povedal za NBC.

Rusija je menda že zdavnaj zaprosila Kitajsko za pomoč, ker ima večje težave, kot so si mislili na začetku vojne, in bo potrebno počakati, ali bo Kitajska ostala nevtralna, kot je bila doslej. V odgovoru na poročila, da Rusija išče vojaško opremo in drugo podporo od Kitajske, je kitajsko veleposlaništvo v ZDA dejalo, da je trenutno prednostna naloga zagotoviti, da se napete razmere ne stopnjevajo oz. uidejo izpod nadzora, poroča Reuters.

N. D.; Foto: twitter