• C Novo mesto
  • 23:08
  • Čet, 30.06.2022

Putin prejel seznam držav, ki so uvedle ‘sovražne sankcije’, na njem tudi Slovenija!

Vlada Ruske federacije je na zahtevo ruskega predsednika Vladimirja Putina sestavila seznam tujih držav in ozemelj, ki so proti Rusiji uvedla ‘sovražne sankcije’, poroča ruska agencija RIA. »Seznam vključuje Avstralijo, Albanijo, Andoro, Združeno kraljestvo, države članice EU, Islandijo, Kanado, Lihtenštajn, Mikronezijo, Monako, Novo Zelandijo, Norveško, Republiko Korejo, San Marino, Severno Makedonijo, Singapur, Združene države, Tajvan, Ukrajino , Črno goro, Švico in Japonsko,« je razvidno iz izvlečka iz odloka, ki ga je podpisal ruski premier Mihail Mišustin. Ruska agencija ob tem navaja, da bodo podjetja, ki imajo devizne obveznosti do tujih upnikov z objavljenega seznama držav, lahko svoje dolgove odplačala v rubljih.

Spomnimo, Putin je vladi naročil, naj v dveh dneh sestavi seznam držav, ki so uvedle sankcije proti Rusiji ter njenim podjetjem in posameznikom, poroča ruska medijska agencija RIA. Zakaj bo seznam sestavljen, še ni natančno jasno, poroča The Times of Israel. Putin je komentiral uvedene sankcije: »To je podobno kot napovedi vojne. Rusija ne bo razglasila izrednega stanja, za zdaj je to stanje, kjer je to potrebno in upamo, da ga ne bomo imeli.« Med najstrožjimi sankcijami doslej je bil prejšnji teden izključitev več ruskih bank iz sistema SWIFT. Na Putinovem seznamu držav bo tudi Slovenija, ki je prerekli teden podprla sankcije in uvedla prepoved ruskih letov v hrvaškem zračnem prostoru. Uvedena je bila tudi prepoved oddajanja ruskih medijev RT in Sputnik, rusko Sberbank pa je prejšnji teden zaradi velikega odliva deviz prevzela NLB.

Netflix ustavlja svoje storitve v Rusiji

Ob tem dodajmo, da je ameriški Netflix je v nedeljo sporočil, da v Rusiji zaradi napada na Ukrajino ne bo več predvajal svojih vsebin. Odhod iz Rusije sta napovedali tudi dve veliki računovodski podjetji KPMG in PricewaterhouseCoopers. Netflix je že prej sporočil, da na njegovi platformi več ne bo dostopa do ruskih televizijskih kanalov. “Glede na stanje na terenu smo se odločili prekiniti naše storitve v Rusiji,” je v nedeljo sporočil Netflix. V Rusiji se na Netflix ne bo več mogoče naročati, obstoječi naročniki pa bodo imeli dostop do vsebin do naslednjega mesečnega računa. KPMG in PricewaterhouseCoopers sodita med tako imenovana velika štiri svetovna računovodska podjetja. Zaradi vojne v Ukrajini prekinjata odnose s partnerskimi podjetji v Rusiji, kjer ima PricewaterhouseCoopers 3700 zaposlenih pri podjetju PwC Russia. KPMG ima v Rusiji in Belorusiji, s katero prav tako prekinja sodelovanje, skupaj 4500 zaposlenih. Drugi dve podjetji, ki sodita med veliko četverico – Deloitte in Ernst & Young – odločitve o nadaljnjem delovanju v Rusiji še nista sprejeli.

Vojna se nadaljuje

Ruske sile so v nedeljo zvečer okrepile bombardiranje večjih ukrajinskih mest v središču države, severu in na jugu, je na ukrajinski televiziji povedal svetovalec predsednika Ukrajine Oleksij Arestovič. Rusija medtem Ukrajino obtožuje, da želi razstreliti raziskovalni jedrski reaktor v Harkovu.

N. D.; Foto: youtube