• C Novo mesto
  • 23:16
  • Pet, 20.05.2022

Putin udaril po ‘sovražnih državah’, med njimi je tudi Slovenija

Ruski predsednik Vladimir Putin je po poročanju Reutersa ukazal ustanovitev delovne skupine za mednarodna plačila, katere naloge bodo vključevale določanje pogojev za transakcije s ‘sovražnimi’ državami. Putin je marca dejal, da bo Rusija, največja svetovna proizvajalka zemeljskega plina, od držav, za katere meni, da so sovražne, zahtevala plačilo za gorivo v rubljih z odprtjem računa pri Gazprombank.

Poljska in Bolgarija sta to zavrnili, ruski energetski velikan Gazprom pa je prejšnji mesec prekinil dobavo. Kremelj je dejal, da se bo enako zgodilo vsem, ki bodo zavrnili nove plačilne pogoje. Delovna skupina bo oblikovala infrastrukturo za mednarodna plačila, tudi v ruskih rubljih, s trgovinskimi partnerji iz tujih držav in ozemelj, ki izvajajo sovražne akcije proti Rusiji, je zapisano v ukazu. Upoštevali se bodo tudi plačilni pogoji v rubljih in drugih nacionalnih valutah s prijateljskimi državami – med katerimi naj bi bile Kitajska in Indija, čeprav niso imenovane. Skupina, ki jo vodi predsedniški svetovalec Maksim Oreškin, je zadolžena tudi za iskanje ukrepov za zmanjšanje tveganj, povezanih z zamrznitvijo skoraj polovice ruskih deviznih rezerv v vrednosti 640 milijard dolarjev.

Naj spomnimo, da so na seznamu sovražnih držav Rusije tudi vse države EU, seveda vključno s Slovenijo

Ameriški obveščevalci: Putin bi lahko uvedel vojno stanje v Rusiji

Medtem je nacionalna direktorica za obveščevalne dejavnosti ZDA Avril Haines je na današnjem zaslišanju v ameriškem senatu menila, da bi lahko ruski predsednik Putin v Rusiji uvedel vojno stanje v podporo svojih ambicij v Ukrajini. Ameriški obveščevalci sicer predvidevajo, da bo Putin ob nadaljevanju vojne postal vse bolj nepredvidljiv. »Sedanji trend razvoja dogodkov povečuje verjetnost, da bo predsednik Putin sprejel bolj drastične ukrepe, vključno z uvedbo vojnega stanja v Rusiji, preusmeritev ruske industrijske proizvodnje ali celo zaostrovanje vojaških možnosti, da bo sprostil vire, ki jih potrebuje, da bi dosegel svoje cilje,« je dejala Hainesova. Ocenila je, da se bodo zadeve v naslednjih mesecih premaknile v bolj nepredvidljivo smer in se še dodatno zaostrovale.

Ocenila je tudi, da Putin najverjetneje ne bo uporabil jedrskega orožja, razen v primeru, če se bo Rusija soočila s z resno grožnjo svojemu obstoju.

N. D.; Foto: youtube

.

cvetličarna