• C Novo mesto
  • 22:15
  • Sob, 13.08.2022

Račun na trajektu, ki vozi proti priljubljeni destinaciji Slovencev, šokiral turiste!

Ni novica sama po sebi, da so cene po ruski invaziji na Ukrajino poskočile v nebo, a to, kar se dogaja s cenami na Jadranu na začetku sezone, skrbi turiste. Recimo v kafiču Jadrolinijinega trajekta Faros, ki pluje proti Hvaru, je namreč cena ene navadne kave z mlekom dosegla ceno enega obroka. Kava z mlekom na tistem trajektu stane 26 kun, dve pa celo 52 kun (7 evrov).

Kakšne so torej cene, kaj je to, da je ena velika kava z mlekom kar 26 kun,« se medtem sprašujejo potniki. V podjetju, ki vodi restavracijo na Farosu, so povedali, da ni tako samo pri njih. »Poslušajte ni samo pri nas tako, enako je na drugih ladjah, trajektih, dve kuni, gor in dol. Cene na trajektih so bile vedno višje kot v restavracijah na kopnem. Če pomisliš, da je vse poskočilo, potem morate upoštevati, da se je zaradi visokih cen najema gostinskega prostora na trajektu, pa tudi rasti vseh drugih stroškov, od materiala, goriva, dela, do celotnega dela, vse podražilo,« so iz omenjenega podjetja povedali za Slobodno Dalmacijo.

Največ sta se podražila prevoz in hrana

Sicer pa inflacija je bila maja na Hrvaškem 10,8-odstotna, kar je največ, odkar hrvaški državni zavod za statistiko zbira podatke. Največ sta se podražila prevoz in hrana, prevoz za kar 19 odstotkov, hrana pa za dobrih 15. Hrana se na Hrvaškem draži še enkrat hitreje kot v povprečju Evropske unije, nekateri proizvodi, meso na primer, se je podražilo celo za 30 odstotkov. V primerjavi s Slovenijo in Madžarsko ima Hrvaška najvišje cene, predvsem pa v primerjavi z nižjimi povprečnimi plačami. Hrvaški finančni minister Zdravko Marić si recimo ni upal napovedati, kdaj se bo rast cen na Hrvaškem zaustavila. »Ne želim napovedovati črnih scenarijev, a moramo biti pripravljeni na vse,« je dejal.

N. D.; Foto: Pixbay

nakupovanje