• C Novo mesto
  • 22:12
  • Čet, 05.08.2021

»Rekli so, da bo moj otrok umrl, skrivaj so me poslali v Slovenijo«

Oddaja Provjereno prinaša zgodbo o primeru iz reškega KBC. Materi so po petih mesecih običajne nosečnosti povedali, da njen otrok zaradi hude anomalije ne bo preživel. Zaradi diagnoze, pri kateri plod običajno med nosečnostjo umre, jo zdravniki pustijo domov z ustnim priporočilom, naj bodisi počaka na termin ali pa gre v Slovenijo in za poseg plača 5000 evrov, kar pa je, kot je pozneje ugotovila , uradno izvaja na Hrvaškem.

Po 23 tednih šolske nosečnosti mladi par iz Ičičev tik pred božičem izve najslabše možne novice. »Pravijo mi, da ima otrok anomalijo, ki ni združljiva z življenjem in da se napoveduje usoden izid. Pridem k ginekologu, ki mi reče, da ne vidi otrokove glave,« začne svojo težko zgodbo Zorica. »Da je to nenavadno in da se to še ni zgodilo v njegovi karieri, da moram iti v KBC Rijeka na anomaly-scan, ter da mi dajo napotnico.«

»Sprejemajo me in mi pravijo, da ima otrok anomalijo, ki ni združljiva z življenjem in da se napoveduje usoden izid. Običajno umrejo med nosečnostjo. Če se rodijo, preživijo nekaj dni. Sam ne more dihati, nima razvitih velikih možganov,« pravi.

Poslana v Slovenijo

»Na moj ‘kaj zdaj’ mi rečejo, naj grem v Slovenijo, mi dajo jasna navodila, kaj je klinika in kakšna je številka, vendar ne pisno, ampak ustno, tako da nikjer ne ostane nobena pisna sled, ker ne smem reči, da takšnega poroda na Hrvaškem ni mogoče storiti. Imate ga v Sloveniji, tam je bolj liberalna država in to je tam dovoljeno po 22. tednu,« pripoveduje. Tudi odpustnica je vsebovala samo en stavek, da otrok nima možnosti preživeti, kot priporočilo in terapija pa je bil omenjen pogovor z bolnikom. Takrat jim je bilo vse težko sprejeti. Od same diagnoze do možnosti čakanja še nekaj mesecev na porod na Hrvaškem.

Zdravnik: Popolnima neprofesionalno

Za tretje mnenje so zaprosili tudi v okviru reške klinične bolnišnice zdravnika, ki je stal za kolegi, drugačnega priporočila ginekologa primarnega zdravstvenega varstva pa niso prejeli. V poizvedbi o možnosti subvencioniranja postopka v Sloveniji so jim svetovali, naj se obrnejo na Petrovo bolnišnico v Zagrebu in nato ugotovijo, kako je mogoče tak postopek izvesti na Hrvaškem. Vsega, kar so jim zavrnili na Reki, ni bilo v Zagrebu – zaradi diagnoze, ki ni združljiva z življenjem, je etični odbor odobril prekinitev nosečnosti, primer pa žalil zagrebške kolege.

»Po mojem mnenju je to s človeškega in strokovnega vidika popolnoma nerazumljivo,« je za Provjereno povedal dr. Gordan Zlopaša s Klinike za ženske bolezni in porodništvo UKC Zagreb.

NaDlani.si; Foto: Nova TV