• C Novo mesto
  • 05:51
  • Ned, 26.06.2022

Rusi grozijo Sloveniji zaradi pošiljanja orožja Ukrajini! »Zavedati se morate, proti komu bo uporabljen. Plačali boste …«

RIA Novosti že piše, da bodo vsa ‘sovražna dejanja’ proti Rusiji vodila v povečane napetosti in konflikte.

Uradnik ruskega zunanjega ministrstva, pristojen za jugovzhodno Evropo, Jurij Pilipson, je v teh dneh kritiziral načrte Hrvaške in Slovenije za pošiljanje orožja Ukrajini. Kot je dejal v velikem pogovoru za rusko RIA Novosti, se morata Hrvaška in Slovenija zavedati, proti komu bo to orožje uporabljeno. »Ne razumemo načrtov, ki sta jih napovedali Hrvaška in Slovenija za pošiljanje orožja v Kijev. Tisti, ki stojijo za to avanturo, se morajo zavedati, proti komu bo uporabljeno njihovo orožje,« so njegove besede.  RIA Novosti ob tem dodajajo, da bodo vsa ‘sovražna dejanja’ proti Rusiji vodila v povečane napetosti in konflikte. Na vprašanje, kako komentira stališče balkanskih držav glede dogodkov v Ukrajini, je Philipson poudaril, da se pristopi razlikujejo.

»Države članice Evropske unije in Nata reagirajo predvsem v duhu zloglasne evroatlantske solidarnosti. V številnih primerih na žalost opažamo proaktivne želje nekaterih prestolnic, da bi si pridobili naklonjenost Bruslja in Londona v njihovem ‘ostrem zavračanju’ dogodkov v Ukrajini. Reakcija slovenskih uradnikov je na primer nekoliko zmedena, ko gre za rusofobijo. Medresorski dogovori so enostransko kršeni. Državljani Slovenije zavračajo ruske državne nagrade, sovražno ravnanje pa je tudi do naših pisarn v Ljubljani. Vse to se dogaja v ozadju lani vzpostavljenega dneva rusko-slovenskega prijateljstva na pobudo slovenske strani,« pojasnjuje Phillipson. »Načrti, ki sta jih napovedali Slovenija in Hrvaška za oskrbo kijevskega režima z orožjem, nam niso jasni. Avtorji te avanture se morajo zavedati, proti komu bo to orožje uporabljeno. Ruska posebna vojaška operacija bo dosegla svoje cilje, naši evropski ‘partnerji’ pa bodo morali plačati za škodo, ki so jo povzročili svojim nacionalnim interesom in dvostranskim odnosom, ki so se razvijali skozi generacije. Kar zadeva balkanske države, ki niso del evroatlantske skupine, imamo povsem drugačno situacijo. Bosna in Hercegovina na primer ohranja nevtralno stališče, čeprav nekateri posamezni politiki – spet na predlog Zahoda – poskušajo svoje izjave o povezanosti BiH s sankcijami EU predstaviti kot dokončno dejanje. Ta nevarna praksa je v nasprotju z ustavo BiH in škodi interesom stabilnosti in varnosti na Balkanu,« je dejal.

Slovenski premier Janez Janša je danes v pogovoru za BBC World service med drugim poudaril, da je pomembno, da tudi drugi voditelji držav obiščejo Ukrajino in ji izkažejo podporo, ter da EU vrne predstavnika v Kijev. Po njegovih besedah so Ukrajini ponudili že veliko pomoči, težava pa je v tem, da vse ponudbe še niso bile izpolnjene.

»Izpostaviti pa moram vrsto množičnih proruskih dogodkov, ki so se zgodili v številnih mestih Republike Srbske. Takšna demonstracija bratstva in solidarnosti v razmerah agresivne rusofobije, ki danes prevladuje v Evropi, je dokaz resničnih občutkov na Balkanu. Srbija se drži uravnoteženega pristopa, ko gre za Ukrajino. Hkrati se zavedajo lastnih interesov in načel. Tak neodvisen, razumen pristop, temelji na širši podpori srbskih državljanov. Dokaz za to so bili shodi v podporo Rusiji v Beogradu,« ne pozabi omeniti dogodkov v Srbiji uradnik ruskega zunanjega ministrstva. Ob tem je komentiral še stališča drugih držav jugovzhodne Evrope: »Severna Makedonija in Črna gora sta žal padli pod vpliv Zahoda. Ni jim uspelo oblikovati samostojne politike okoli dogodkov v Ukrajini in sta se pridružili sankcijam. To bo nedvomno vplivalo tudi nanje, kar bo zapletlo že tako težko gospodarsko situacijo. Seveda bodo dvostranske vezi z Rusijo trpele. Na to vse opozarjamo že zelo dolgo in jim to ponavljamo. Spomnimo, da sovražno vedenje lokalnih politikov do naše države ne uživa javne podpore. Kljub poskusom Zahoda, da vsili destruktivno enotnost, si državljani teh držav lahko ustvarijo objektivno sliko in ločijo laži propagande od dejstev.«

N. D.; Foto: twitter

dolenjske toplice