• C Novo mesto
  • 20:29
  • Sob, 01.10.2022

Širijo se informacije, da je Putin hudo bolan! »Ne veselite se, njegova zamenjava je še slabša«

Ruski predsednik Vladimir Putin se bo morda moral za nekaj dni odpovedati nadzoru nad vojno v Ukrajini, ker ima, kot trdi ‘kremeljski insajder’, načrtovano operacijo raka, poroča britanski Daily Mail. Putin naj bi imenoval predsednika Varnostnega sveta in nekdanjega šefa FSS (Zvezna varnostna služba) Nikolaja Patruševa, da bo prevzel nadzor nad invazijo, ko bo okreval v bolnišnici. Patrušev naj bi bil ključni arhitekt ruske vojne strategije in človek, ki je Putina prepričal, da je Kijev poln neonacistov. Informacije o zdravju ruskega predsednika so se pojavile na Telegram kanalu General SVR, ki je pred 18 meseci poročal, da ima Putin raka abdomena in Parkinsonovo bolezen, s sklicevanjem na ‘dobro obveščeni vir v Kremlju’. Putin naj bi prestavil prvotni datum operacije, ki naj bi bila v drugi polovici aprila in ne bo izvedena pred praznovanjem dneva zmage ruske zmage nad nacistično Nemčijo v drugi svetovni vojni in parado na Rdečem trgu. 9. maja.


Putin ima dve diagnozi?

»Zdi se, da posebne nuje ni, vendar je ni mogoče odložiti. Najnovejše težave, ki so jih ugotovili pri njegovem zadnjem pregledu, so povezane z rakom,« piše na kanalu Telegram, navaja pa, da ima poleg raka tudi shizoafektivno motnjo Parkinsonove bolezni, ki vključuje simptome shizofrenije, halucinacije in manije. Kremelj je vsakič odločno zanikal obtožbe o Putinovi možni bolezni, vedno pa so trdili, da je zdrav. Vir teh informacij naj bi bil nekdanji visoki vojaški uradnik Kremlja, ki trdi, da mora Putin na operacijo, a da datum še ni določen in ni znano, koliko časa bo moral biti po operaciji v bolnišnici.  Vir ob tem navaja, da verjame, da bo Putin v bolnišnici kratek čas in da si zagotovo ne želi prenosa oblasti, je pa pripravljen imenovati osebo, ki bo nadzorovala vojna prizadevanja Rusije v Ukrajini.

Patrušev ‘najslabša možnost’

Izvolitev Patruševa je skrajno nenavadna, saj naj bi po ustavi oblast prešla izključno na premierja Mihaila Mišustina. Vendar je ta 56-letnik tehnokrat nizkega profila in ni povezan z vojsko ali tajno službo. »Vemo, da je Putin Patruševu jasno povedal, da ga ima za skoraj edino osebo in prijatelja resničnega zaupanja. Zdaj ne želim dajati nobenih napovedi, v tej situaciji ne bi smeli preveč upati,« trdi vir na Telegramu. Dodatna ugibanja o Putinovem zdravju so spodbudili posnetki, ki so mu močno stiskali roke, na srečanju z obrambnim ministrom Šojgujem pa se je med sedenjem trdno držal za mizo.

Kdo je vir iz Kremlja?

Kanal je povezan s profesorjem Valerijem Solovejem, ki je bil februarja pridržan na sedemurnem zaslišanju, domnevno povezanim z njegovimi rednimi obtožbami o domnevnem poslabšanju Putinovega zdravstvenega in duševnega stanja. Solov je bil profesor na moskovskem državnem inštitutu za mednarodne odnose, ki so ga obiskovali bodoči vrhunski diplomati in vohuni.

N. D.; Foto: youtube