• C Novo mesto
  • 22:20
  • Sob, 13.08.2022

To so velika ameriška podjetja, ki bodo svojim zaposlenim krila stroške splava v drugih državah

Ves svet zgroženo spremlja aktualne razmere v Združenih državah Amerike po tem, ko je postalo jasno, da so ženske tam izgubile pravico do opravljanja legalne prekinitve nosečnosti. Čeprav se je preko družbenih omrežij oglasilo že veliko različnih svetovno znanih zvezdnikov, ki preko svojih številnih sledilcev javno kritizirajo tovrstne novo sprejete zakone, so se zdaj oglasila tudi številna ameriška podjetja.

Veliko število predvsem večjih podjetij, ki so ustvarjena ali delujejo v Združenih državah Amerike je javnosti sporočilo, da bodo svojim zaposlenim v maksimalno pomoč, če bi jo kdo izmed njih potreboval. Pripravljeni so prevzeti nase vse stroške prevoza in postopka prekinitve nosečnosti svojih zaposlenih v tistih državah, v katerih je splav še legalen.

Na tem seznamu so že Walt Disney, Netflix, Meta, Tesla, Apple, Amazon, Paramount, Starbucks, Levi’s, Yelp, Buzzfeed, Condé Nast, Uber, Lyft, Mastercard, Match Group, Goldman Sachs Group in banke JPMorgan Chase Chase Co. ter Deutsche Bank AG.

Svojim zaposlenim so pripravljeni priskočiti na pomoč pri morebitni prekinitvi nosečnosti v primeru, da bi na njihovem teritoriju dejansko legalno prepovedali tovrstne posege. Čeprav se nam v današnjem času nekaj takšnega zdi nenormalno in celo absurdno, pa bo v Ameriki marsikatera ženska državljanka zagotovo vesela finančne podpore svojih nadrejenih.

Čeprav se že porajajo vprašanja, ali bodo posamične neodvisne države pripravile neke vrste zakonodajo, ki bo preprečevala izhod iz države svojim državljanom za potrebe opravljanja splava, ameriški predsednik Joe Biden vendarle pomirja s svojo izjavo. Povedal je namreč, da odločitev vrhovnega sodišča ne preprečuje izhoda iz Združenih držav Amerike, in da lahko ameriške državljanke splav opravijo v drugih državah, kjer je to dovoljeno.

Splet so medtem dobesedno poplavili zapisi nerazumevanja nad novo sprejetim zakonom o prepovedi splava. Barack Obama je med drugim zapisal, da vrhovno sodišče Američanov s tem ni samo vrnilo v preteklost in uničilo do zdaj opravljeno delo na tem področju, ampak se je predvsem spraševal, kako lahko muhasti politiki odločajo o eni tako osebni stvari vsakega posameznika oz. posameznice. Mnogi se strinjajo, da je Američane lastno sodišče poslalo nazaj v srednjeveške čase.

 

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Unsplash   

bee queen