• C Novo mesto
  • 19:56
  • Pet, 22.09.2023

Turista Igorja presenetile cene na šibeniški plaži: To sem moral slikati, ker mi nihče ne bi verjel

Črnogorski triatlonec Igor Majer je te dni obiskal Šibenik, kjer so ga presenetile cene bara na plaži, piše Slobodna Dalmacija. Fotografijo cenika je objavil na Twitterju in zapisal, da ga mora slikati, saj mu nihče ne bo verjel. Kot lahko vidite, je cena kave v tej kavarni 1,30 evra, kapučino stane 1,60, Coca Cola 2,40, veliko točeno pivo pa 3 evre. »Danes v Šibeniku sem bil sit fotografiranja cenika v baru na plaži, a sem vseeno fotografiral, ker mi nihče ne bi verjel …« je zapisal Majer, očitno prijetno presenečen nad (nepričakovano) zmernimi cenami na obali v osrčju sezone.

Hrvaške plaže tudi po novem zakonu ostajajo javne, hotelskih in ograjenih plaž ne bo več

Medtem pa so na Hrvaškem po 20 letih sprejeli nov zakon o morskem javnem dobru in morskih pristaniščih. Zakon prepoveduje ograjevanje plaž, zaračunavanje za vstop ali prepoved dostopa. Nova je delitev morskih plaž, v kateri ni več hotelskih plaž, koncesije za uporabo morskega javnega dobra pa bo država podeljevala za največ pet let namesto dosedanjih 99.

Morske plaže morajo biti dostopne vsem in jih ne smejo ograjevati niti zaračunavati za vstop nanje. Na Hrvaškem je trenutno še vedno 18 ograjenih plaž, kar je omogočal zakon iz leta 2003. Ograje z njih bodo po navedbah vlade umaknili, vendar pa šele po izteku koncesij. Te so po dosedanjem zakonu lahko podeljevali tudi za 99 let.

Zaračunavanje za vstop na plaže je koncesionarjem medtem prepovedoval že prejšnji zakon, a ga je nato brez zakonske podlage omogočila uredba o postopku dodelitve koncesije za uporabo morskega javnega dobra. Večja novost novega zakona je tudi trajanje koncesij za uporabo morskega javnega dobra. Po prejšnjem zakonu je država koncesije podeljevala za pet do 99 let, zdaj jih bo za največ pet let. Dovoljenja bo na podlagi javnega razpisa izdajal občinski ali mestni svet. Vrste dejavnosti in višino minimalnega prispevka za dovoljenje za uporabo morskega javnega dobra bo predpisala vlada.

N. D:; Foto: Igor Majer/Twitter