• C Novo mesto
  • 12:43
  • Ned, 14.04.2024

Umrl ruski opozicijski voditelj Aleksej Navalni, mnogi za smrt krivijo Putina

Danes je v zaporniški koloniji na severu Rusije med prestajanjem 19-letne zaporne kazni umrl ruski opozicijski voditelj Aleksej Navalni. Zaporniške oblasti so sporočile, da naj bi se po sprehodu slabo počutil in izgubil zavest. Kljub temu, da naj bi zelo hitro prišli tudi reševalci, ki so ga oživljali in mu nudili prvo pomoč, je bilo zanj prepozno. Ruska zvezna služba je sporočila, da vzrok smrti še ni znan in ga še raziskujejo.

Odzvala se je tudi Julija Navalni, žena pokojnega, ki je novico o smrti svojega moža izvedela v Munchnu, kjer trenutno sodeluje na Muchenski varnostni konferenci (MSC): “Če je res, želim, da Putin, njegovo spremstvo, Putinovi prijatelji in njegova vlada vedo, da bodo odgovorni za to, kar so storili naši državi, moji družini in mojemu možu. In ta dan bo prišel zelo kmalu.”

 

Aleksej Navalni je bil ruski politik, aktivist in pravnik, ki je organiziral številne protivladne demonstracije in se boril proti korupciji v Rusiji ter ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu in njegovi vladi. Številni za njegovo smrt krivijo prav Putina, čeprav vzrok smrti še ni uradno znan. Med njimi so tako žena Julija, mama Ljudmila, nobelov nagrajenec Dmitrij Muratov in ruski aktivist Dmitrij Muratov.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: YouTube