• C Novo mesto
  • 17:32
  • Sre, 29.11.2023

V bazenu utonil deček, malo pred tretjim rojstnim dnevom: V trenutku sem ga potegnil ven, žal ni bilo več pomoči

qlandia krško

Zgodilo se je na priljubljeni počitniški destinaciji Slovencev …

Hrvaška policija je sporočila, da se je v ponedeljek zgodila tragična utopitev otroka v bazenu hiše na otoku Vir. Po poročanju medijev je bilo ugotovljeno je bilo, da je otrok v nekem trenutku odšel iz apartmaja na balkon, kjer se je očitno nahajal bazen. Kmalu zatem je mimo prišel lastnik hiše in nezavestnega otroka potegnil iz bazena. Na kraj dogodka so poklicali reševalno vozilo, ki je otroka poskušalo oživljati, nato pa je bil z reševalnim vozilom prepeljan v Splošno bolnišnico Zadar, kjer je umrl, so sporočili iz zadrske policije.

Praznoval bi rojstni dan

Družina, ki se ji je zgodila tragedija, je na Vir prišla na dopust iz notranjosti Hrvaške. Deček naj bi čez nekaj dni praznoval tretji rojstni dan. »Velika tragedija je, da se je njihov otrok utopil v bazenu in pozivam vse nas, da smo bolj odgovorni, da se izognemo takšnim situacijam,« je za Zadarski.hr povedal župan občine Vir Marin Radović. Kot je povedal, so bili starši v neposredni bližini, a očitno je bil dovolj le trenutek, da se je dečku nekaj zgodilo.

Le za trenutek niso bili pozorni

»V času, ko se je dogajala tragedija, je bila mama zaposlena z drugima dvema otrokoma. Poleg tega je klicala triletnika, a se ta ni odzval in že je nastala panika,« je še povedal župan. »V bazenu sem videl fanta, oblečenega. V trenutku sem ga potegnil ven in mu na vse načine poskušal pomagati. Žal ni šlo,« pa je za Dnevnik.hr povedal šokirani lastnik stanovanja.

Kaj storiti, če se otrok utaplja?

Utopitev je pri otrocih, mlajših od 15 let, eden od treh vodilnih vzrokov smrti pri nezgodah. Utopitev je lahko nenadna, zato poglejmo kako odreagirati, če kdaj pride do tega. Ob preprečevanju utopitev otroka je najpomembnejši skrben nadzor otroka. Tole navaja spletna stran babybook.si:

N. D.; Foto: Shutterstock