• C Novo mesto
  • 02:53
  • Pon, 23.05.2022

V BiH se je pojavila nova različica lambda! To so njeni simptomi

Znano je, da so prvo okužbo z lambdo z različico koronavirusa  odkrili v Peruju pred dvema letoma. Konec lanskega poletja so znanstveniki napovedali, da bi lahko po delti začela prevladovati ravno omenjena različica. Tako so poleg delte in omikrona so v Bosni in Hercegovini pred dvema dnevoma potrdili okužbo z lambdo s koronavirusom, je za portal Faktor potrdila Sebija Izetbegović, direktorica Kliničnega centra Univerze v Sarajevu.

Različica lambda se od drugih razlikuje v marsičem. Po japonski študiji je bolj nalezljiva in bolj odporna na protitelesa, s tem pa tudi na cepiva. Špičasta lambda beljakovina namreč nosi tri zaskrbljujoče mutacije, od katerih ena povzroči oslabitev protiteles. To pomeni, da se zmanjša imuniteta tako cepljenih kot tudi prebolelih.

Bolj nalezljiva, vendar se pojavlja redko

Drugi dve mutaciji povzročata manjšo infektivnost. Zato ne preseneča, da so različico odkrili v 30 državah, večinoma v Južni Ameriki in Evropi. Toda takrat ni bilo zagotovo, da bo lambda izpodrinila prevladujočo varianto delta. Znanstvena revija Science Focus ob tem piše, da poročilo britanske vlade s konca novembra nakazuje, da poleg predhodno odkritih primerov okužbe ni bilo novih. V Peruju se lambda ni pojavila od oktobra, v svetu pa so po pobudi GISAID od oktobra 2021 poročali le o devetih novih primerih.

Simptomi se ne razlikujejo

Zaenkrat ni znakov, da bi simptome lambde ali različice C.37 zlahka ločili od drugih različic koronavirusa. Tako lahko rečemo, da so glavni simptomi lambde visoka temperatura, ki jo lahko občutimo na prsnem košu ali hrbtu, neprekinjen hud kašelj in izguba občutka za okus ali vonj.

Kaj pa Slovenija?

V četrtek so ob opravljenih 11.016 PCR-testih potrdili 4069 okužb z novim koronavirusom, je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Delež pozitivnih izvidov je bil skoraj 36,7-odstoten. Po podatkih vlade v bolnišnicah zdravijo 547 covidnih bolnikov, od tega jih 155 potrebuje intenzivno nego. Umrlo je devet covidnih bolnikov. Stopamo v peti val epidemije novega koronavirusa, ki ga bo zaznamovala različica omikron. To pa je na novinarski konferenci opozoril minister za zdravje Janez Poklukar. Minister je pozval, naj v dejavnosti kritične infrastrukture, gospodarstvu in družbi delo in procese organizirajo tako, da se naloge opravljajo v dveh ali treh ekipah, ki se med seboj ne srečujejo in nimajo stikov.

N. D.; Foto: Shutterstock