• C Novo mesto
  • 23:17
  • Sob, 18.05.2024

VIDEO: Putinov govor o Ukrajini se bo v zgodovino zapisal kot eden najstrašnejših

»Ukrajinci so se vedno imenovali Rusi in pravoslavci; moderno Ukrajino je v celoti ustvarila Rusija ali, natančneje, boljševiška, komunistična Rusija; Leninova načela državnosti niso bila le napaka, ampak nekaj hujšega, po razpadu ZSSR pa je postala očitno; pripravljeni smo vam pokazati, kaj resnična dekomunizacija pomeni za Ukrajino; ukrajinske oblasti so svojo državnost gradile na negaciji vsega, kar nas je združevalo; Ukrajina nikoli ni imela stabilne tradicije prave državnosti; Ukrajina je bila reducirana na kolonijo z lutkovni režimi.«

To je le nekaj najbolj odmevnih tez iz včerajšnjega govora ruskega predsednika Vladimirja Putina. Njegov skoraj enourni govor, v katerem je predstavil svojo interpretacijo ukrajinske zgodovine in prihodnosti, je bil uvod v podpis sklepa o formalnem priznanju paradržavnih stvaritev, ki so nastale z okupacijo suverenega ozemlja Ukrajine. Celoten Putinov govor, ki je potekal v veliki dvorani Kremlja, na razdalji od nervoznih članov ruskega varnostnega sveta, ki jih je pripeljal kot statiste, je bil pravzaprav njegov razglasitev sodbe Ukrajini in njeni neodvisnosti. Komaj se je dotaknil »ljudskih republik«, omenil jih je le na začetku in na koncu, pišejo mediji. Toda sporočilo Ukrajincem je jasno: vaše oblasti vas ropajo, zatirajo, iz vaše države so naredili propadlo državo in kolonijo Zahoda. Pod rusko oz. njegovo vladavino bi Ukrajinci bili nepopisno boljši.

Dodajmo, da je ruski predsednik  v ponedeljek zvečer proruski samooklicani republiki Lugansk in Doneck na vzhodu Ukrajine priznal kot neodvisni. Po govoru o razmerah na jugovzhodu Ukrajine je podpisal odlok o njunem priznanju. Odredil je napotitev vojske v separatistični regiji “za zagotovitev miru” in ruskemu zunanjemu ministrstvu naložil vzpostavitev diplomatskih odnosov z obema regijama, ki sta mednarodnopravno del Ukrajine. Dan kasneje je Putin zatrdil, da kljub napetostim v odnosih z Zahodom zaradi Ukrajine njegova država ne bo prekinila dobav plina. Dejal je tudi, da ne načrtuje obnovitve ruskega imperija. Ruski predsednik je tudi dejal, da bi bilo najbolje, če se Ukrajina odpove Natu in ostane nevtralna. Odločitev o tem, ali bo vojsko poslal na vzhod Ukrajine pa bo odvisna od razmer na terenu, je dejal ruski predsednik. Sporočil je tudi, da je Rusija priznala separatistični republiki Doneck in Lugansk znotraj njunih razširjenih meja ter da dogovora iz Minska ne obstajata več.

N. D.; Foto: youtube