• 24.5C Novo mesto
  • 13:02
  • Pon, 03.08.2020

VIDEO: Znano, kaj je bilo s slovenskimi državljani v napadu! »Reka krvi je bila na tleh cerkve, na zidovih deli ljudi«

Iz sveta se vrstijo odzivi in obsodbe serije eksplozij v cerkvah in hotelih na Šrilanki, v katerih je umrlo več kot 150 ljudi. Indijski premier Narendra Modi je Šrilanki zagotovil podporo svoje države, britanska premierka Theresa May pa je napade označila za odvratne.  »V cerkvi je tekla reka krvi, pepel je padal kot sneg. Svečnik je zbežal ven, bil je ves od krvi.  Mislim da je na sebi imel dele kože od drugih ljudi,« pove eden od očividcev za New York Times.

V otoški državi so skoraj istočasno med velikonočno mašo odjeknile tri eksplozije v katoliških cerkvah v Kolombu, Negombu blizu prestolnice in Batticaloi na vzhodu otoške države. Eksplozije so odjeknile tudi v treh luksuznih hotelih v Kolombu – Shangri La, Cinnamon Grand Hotel in Kingsbury. Nekaj ur kasneje sta v južnem in severnem predmestju prestolnice odjeknili še dve eksploziji. Zadnji napad je izvedel samomorilski napadalec, pri čemer je ubil tri policiste. Slovenskih državljanov po doslej znanih podatkih slovenskega zunanjega ministrstva ni med žrtvami napadov.

Dansko zunanje ministrstvo pa je na Twitterju objavilo, da so med žrtvami današnjih terorističnih napadov na cerkve in hotele na Šrilanki tudi trije danski državljani. Dodali so, da so sorodnike žrtev o tem že obvestili. Po navedbah šrilanških turističnih oblasti je v napadu umrlo 32 tujcev iz osmih držav, vendar Danske ni na tem seznamu. Umrli tujci so po tem seznamu iz Indije, ZDA, Velike Britanije, Portugalske, Kitajske, Nizozemske, Belgije in Turčije.

Odgovrnosti ni prevzel še nihče

Za zdaj ni nihče prevzel odgovornosti za napade.  Je pa glede na dokumente, v katere je imela vpogled francoska tiskovna agencija AFP, prvi mož šrilanške policije Pujuth Jayasundara pred desetimi dnevi pristojnim službam poslal opozorilo, da samomorilski napadalci načrtujejo napade na pomembne cerkve.