• C Novo mesto
  • 16:04
  • Pet, 22.09.2023

»Vročina, ki smo jo do sedaj vajeni, ne bo nič v primerjavi s tem, kar se bliža! In to je še posebej moteče …«

Obstaja približno petdeset odstotkov možnosti, da bo leto 2023 najbolj vroče leto v zgodovini, leto 2024 pa naj bi bilo še slabše, so v ponedeljek napovedali znanstveniki ameriške vlade. Do zdaj je leto 2023 tretje najtoplejše leto v zgodovini, je povedala Sarah Kapnick, vodilna znanstvenica ameriške Nacionalne uprave za oceane in ozračje (NOAA). In verjetnost, da bo najbolj vroče, je ‘skoraj 50-odstotna’, je dodala. K temu poleg globalnega segrevanja prispeva tudi ciklični pojav El Nino, sinonim za dodatno globalno segrevanje, ki segreva površje oceanov. Vročina naj bi držala tudi po naslednji zimi, napovedujejo strokovnjaki.

»Najmočnejši vpliv El Nina se bo zgodil leta 2024,« je dejal Nasin klimatolog Gavin Schmidt. »Zato ne pričakujemo le, da bo leto 2023 izjemno vroče in morda rekordno leto, ampak tudi, da bo leto 2024 še bolj vroče.« Oba sta govorila na tiskovni konferenci, posvečeni analizi globalnih temperatur, zabeleženih prejšnji mesec, za katerega je NOAA potrdila, da je bil rekorden mesec.

Mati narava pošilja sporočilo …

Evropski servis Copernicus pa je prejšnji teden potrdil, da je bil julij 2023 najbolj vroč mesec, kar so jih kdaj zabeležili na svetu. »Pomembno je vedeti, da bo letošnje leto hladno v primerjavi s sredino stoletja, če bomo še naprej segrevali naš planet z izpuščanjem toplogrednih plinov,« so besed Sarah Kapnick. Površinska temperatura oceana je še posebej zaskrbljujoča za znanstvenike: po podatkih NOAA je že četrti mesec zapored dosegla rekord. »Več kot 40 odstotkov oceanov je trenutno pod morskim vročinskim valom,« je opozoril Kapnick. To ima potencialno katastrofalne posledice za vrste, ki tam živijo, zlasti za korale. »Mati narava nam pošilja sporočilo in to sporočilo je: bolje je, da ukrepamo zdaj, preden bo prepozno, da rešimo naše podnebje, ali z drugimi besedami, rešimo naš planet,« je dejal vodja Nase Bill Nelson.

N. D., Foto: Shutterstock