• C Novo mesto
  • 01:26
  • Tor, 28.06.2022

Zastrupili oligarha! Pojedel čokolado, spil vodo in oslepel

»Jasno je, kdo stoji za tem in kakšno je bilo sporočilo.«

Hristo Grozev, novinar in preiskovalec Bellingcata, razkriva, da je bil ruski oligarh Roman Abramovič zastrupljen, Kot je povedal za britanski Times, je bil napad opozorilo njemu in drugim, naj niti ne razmišljajo o izdaji Kremlja. Grozev je dejal, da Abramovič ne bi smel umreti v napadu s strupom, v katerem sta bila zastrupljena tudi dva ukrajinska pogajalca. »Odmerek ni bil dovolj velik, da bi ubil kateregakoli od njih treh. Najverjetneje je bil cilj Abramovič. In to je smiselno. Hočem reči, prostovoljno se je prijavil za vlogo posrednika, vendar so se drugi oligarhi na nek način distancirali od Kremlja in kritike vojne v Ukrajini. Lahko bi jim bilo tudi sporočilo, naj ne spreminjajo svojega stališča in se pridružijo disidentom in naj ne bodo pošteni posredniki,« je dejal Grozev za britanski  Times Radio. Vir blizu ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega je za britanski dnevnik The Financial Times povedal, da so ‘ljudje naslednji dan oslepeli: »Snovi nismo identificirali. Ne vemo, kdo stoji za napadom, zdi pa se, da je bil tarča Roman Abramovič.«

Drugi vir je za isti časnik dejal, da na delu zagotovo ni bil ‘novinec’. »Niso mogli ugotoviti, ali so to storili Ukrajinci ali Rusi,« je dodal. Ministrstvo za zunanje zadeve,  Commonwealtha in razvoja Velike Britanije (FCDO), je ob tem poudarilo, da je bil poskus zastrupitve med mirovnimi pogajanji 3. marca v Kijevu ‘zelo zaskrbljujoč’. FCDO je dejal, da bo Velika Britanija vztrajala pri sankcioniranju Rusije in še naprej pošiljala vojaško in humanitarno pomoč Ukrajini, da bi jo postavila v ‘najboljši možni pogajalski položaj’. Tiskovni predstavnik  Abramoviča pa je v ponedeljek dejal, da je oligarh po zaužitju čokolade in vode začel kazati določene simptome, vendar ni povedal več podrobnosti. Lastnik nogometnega kluba Chelsea in dva starejša člana ukrajinske pogajalske skupine so razvili simptome, ki so vključevali rdečico v očeh, solzne in boleče oči ter luščenje kože na obrazu in rokah. Guardian piše, da je Abramovič po zastrupitvi ‘oslepel za nekaj ur’ in da so ga zdravili v bolnišnici v Turčiji.

Vrnil se je v Istanbul

Viri so za tiskovno agencijo PA Media povedali, da si je Abramovič opomogel od napada in še vedno prispeva k pogajanjem med Ukrajino in Rusijo. Prišel je celo v Istanbul, kjer so ga posneli v pogovoru s pogajalci in turškim predsednikom Erdoganom. Abramovič naj bi sodeloval v pogovorih, katerih cilj je bil zagotoviti humanitarne koridorje za evakuacijo Ukrajincev in pripeljati druge države za pogajalsko mizo. Wall Street Journal piše, da naj bi domnevni napad organizirali Rusi, ki so želeli sabotirati pogajanja. Nekdanji namestnik ministra za pravosodje Ukrajine Serhiy Petukhov je za BBC povedal, da je na podlagi razpoložljivih informacij težko priti do kakršnih koli zaključkov.

oglaševanje