• C Novo mesto
  • 21:03
  • Čet, 05.08.2021

Znanstveniki osupnili nad učinkovitostjo novega zdravila proti koronavirusu: Virus uničuje kot vodena raketa!

Študija zdravila na miših je pokazala, da zdravilo v pljučih zmanjša količino virusa za 99,9 odstotka.

Znanstveniki z zdravstvenega inštituta Menzies Queensland na avstralski univerzi Griffith in njihovi kolegi iz ameriške raziskovalne ustanove City of Hope so razvili protivirusno zdravilo proti covid-19, ki preprečuje podvajanje virusa z neposrednim napadom na njegov genom, piše Financial Times.

Po načelu išči in uniči

Študija zdravila na miših je pokazala, da zdravilo v pljučih, ki so okužene z isto količino virusa ,zmanjša njegovo količino za 99,9 odstotka, znanstveniki, ki so ga razvili, pa trdijo, da bi lahko bilo učinkovito proti novim različicam koronavirusa, ki se praktično nenehno ustvarjajo z mutacijami. Vodja projekta Nigel McMillan je dejal, da lahko nanodelci, ki se uporabljajo za dovajanje zdravila v človeško telo pri temperaturi 4 stopinje Celzija, ostanejo stabilni 12 mesecev in da ostanejo stabilni pri sobni temperaturi več kot mesec dni, kar pomeni, da zdravilo bi lahko uporabljali za zdravljenje pacientov v praktično vseh okoljih. McMillan je delovanje novega zdravila slikovito opisal kot načelo ‘išči in uniči’. »Uniči virusni genom, zato se virusni delci ne morejo več razvijati. Nanodelci v telesu iščejo virusne delce in jih uničijo kot infrardeče vodene rakete, ki reagirajo na toploto,« je pojasnil.

Več potencialnih zdravil do kliničnih preskušanj

Čeprav je več kandidatov za protivirusno zdravilo proti covid-19 prišlo do kliničnih preskušanj, se znanstveniki po vsem svetu še vedno trudijo razviti učinkovito zdravilo. Eksperimentalno zdravilo Molnupiravir ameriške farmacevtske družbe Merck, Sharp & Dohme (MSD), ki ga je razvila v sodelovanju z Ridgeback Biotherapeutics, vstopa v tretjo fazo testiranja, potem ko so se bolniki, ki so sodelovali v prejšnjih dveh fazah, dobro odzvali.

Eksperimentalno zdravilo AT-527 švicarske farmacevtske družbe Roche, ki ga je razvilo skupaj s podjetjem Atea Pharmaceuticals, bi moralo kmalu vstopiti tudi v tretjo fazo testiranja, prej pa se je pokazalo, da ga lahko bolniki s hepatitisom C uporabljajo prosto in da vsebuje protivirusne dejavnosti.

Se spomnite zdravila remdesivir?

Svetovna zdravstvena organizacija je novembra 2020 objavila študijo, v kateri je navedla, da zdravilo remdesivir, ki so ga v ZDA in Združenem kraljestvu uporabljali za zdravljenje ljudi s koronavirusom, ne poveča možnosti, da bi pri njih preživeli bolezen. Zdravilo proti virusom podjetja Gilead Sciences  pomaga odpraviti simptome pri bolnikih s covidom-19, ki zdravilo dobijo dovolj zgodaj. Pacienti, ki so jih zdravili z remdesivirjem, so imeli za 31 odstotkov krajši čas okrevanja kot pacienti, ki so prejeli placebo, je sporočil ameriški inštitut za nalezljive bolezni. Spomnimo, prejel ga je tudi nekdanji predsednik ZDA Donald Trump.

NaDlani.si; Foto: Pixbay