• C Novo mesto
  • 18:30
  • Pet, 22.09.2023

Tigrasti komar napade podnevi

Tigrasti komar je res nadležna žuželka, a še vedno zgolj žuželka – s primernimi ukrepi se je lahko znebimo oziroma poskrbimo, da pikov ne bo.

 

Tigrasti komar, latinsko imenovan Aedes albopictus, se od navadnega hišnega komarja, latinsko Culex pipiens, loči že na prvi pogled. Za razliko od naših domačih komarjev je tigrasti komar temen, skoraj črn, nad krili in po zadku pa ima bele proge. Odrasel tigrasti komar se poleti iz jajčeca do odrasle žuželke razvije v desetih do štirinajstih dneh, pozimi pa jajčeca počakajo do pomladi in se razvijejo ob primerni temperaturi in v prisotnosti vode.

Azijski tigrasti komar je prisoten povsod, kjer so spomladanski in poletni meseci dovolj topli, da se lahko dobro razmnožuje, mir pred njim imajo le države na severu Evrope in zgornji del Severne Amerike. V Evropo in Ameriko je sicer prišel skupaj s pošiljkami pnevmatik – stoječa voda v njih (življenjski prostor za ličinke in bube,) je bila idealen inkubator med potovanjem z ladjo. Sicer pa bi jajčeca tudi sama po sebi prestala dolgo pot, saj so lahko v mirovanju tudi pol leta, če ni ugodnih temperatur ali vode. Prav zato je tigrasti komar tako uspešen in odporen.

 

Značilen progast videz tigrastega komarja vam pomaga, da ga hitro ločite od navadnega.

Tako kot pri drugih komarjih, se tudi pri tigrastih samci hranijo s sokovi rastlin, kri ljudi pa diši samicam. Zanimivo je, da se tigrasti komar hrani podnevi in ne ponoči – če se zbudite opikani, potem so krivi običajni komarji. Oboje sicer pritegnejo temna oblačila, znoj, izdihan ogljikov dioksid in nekateri drugi vonji. Samic pa ne pritegnemo zgolj ljudje, pikajo tudi pse in divje živali. Da se tigrasti komar dovolj nahrani s krvjo in pričnejo samice leči jajčeca, pa so potrebni le štirje do pet dni.

Brenčeči tigrasti komar menda pika nekoliko bolj boleče od navadnega, hkrati pa prenaša bolezni, ki so bolj eksotične od tistih, ki jih pri nas prenaša navadni komar, zato se velja pred njimi zaščititi – z osebnimi ukrepi in ukrepi v okolju.

Tigrasti komar potrebuje primerno okolje

 

Da bo poleti manj brenčanja, ne glede na vrsto komarjev, lahko veliko postorite tudi sami. Poskrbite, da okoli vašega doma ne bo stoječe vode, kjer bi se tigrasti komar oziroma njegove ličinke dobro razvijali. To pomeni, da naj pod lonci z rožami ne stoji voda, da nimate z vodo napolnjenih zalivalk, sodov, starih plastenk in pločevink od barve, odpadnih gum ali česar koli drugega, kjer bi stala voda. Redno prizdvignite ponjave, s katerimi imate pokrito kakšno vozilo ali zaščitena drva ali gradbeni material pred dežjem, da z njih odteče voda. Preverite, da zunanje pipe ne spuščajo in očistite žlebove, da se v njih zaradi listja ne bo nabirala voda – ne pozabite, da je tigrasti komar potrebuje zelo malo. Tudi otroški bazenček vsak dan dobro izpraznite in osušite na soncu, ne pozabite niti na vodne igrače. Če imate ribnik, ali pa je blizu vas “občinski” ribnik ali jezerce, je treba skrbeti za redno čiščenje obrežij, da jih preveč ne zaraste rastlinje, v vodo pa naseliti ribe, ki se hranijo z jajčeci in ličinkami komarjev. Nenazadnje ima tudi tigrasti komar naravne sovražnike – poleg rib tudi žabe, ptice in vse druge „žužkojede“.

 

Tigrasti komar se odlično razmnožuje v ribnikih, zato je treba skrbeti za čiščenje in dovolj rib – naravnih sovražnikov.

Če se zgodi, da vas tigrasti komar kljub temu nadleguje, poiščite vsa vlažna mesta – tudi za pol kozarca vode, ki stoji v starem drevesnem štoru, mu zadostuje za razmnoževanje. Glede tega, koliko vode potrebuje, je namreč precej skromnejši od navadnega komarja, zaradi česar je kot žuželka tudi zelo uspešen – prilagodljivost mu je v prid. Znano je sicer, da tigrasti komar običajno ne leti daleč, zadržuje se okoli 200 metrov od “doma” oziroma kraja, kjer se je razvil, vendar je območje s premerom 400 metrov vseeno zelo veliko in ga je težko prečesati. Še zlasti na gosto naseljenih področjih.

 

Kako poskrbeti, da tigrasti komar ne piči prav vas?

 

Dokler tigrasti komar na našem področju ne prenaša bolezni (in zaenkrat je v Sloveniji tako,), ni nobenega razloga, da bi se zaradi strahu pred komarji zadrževali v zaprtih prostorih. Tam, kjer se širijo virusi rumene mrzlice, mrzlice denga, čikungunje in virusa zike, pa takšne brezbrižnosti ne more biti. V Evropi so primeri teh bolezni na srečo redki, vendar se lahko z enega osebka, ki se je okužil na kakšnem eksotičnem potovanju, s pomočjo komarjev bolezen tudi razširi. In menda je Slovenija med državami, ki nimajo na zalogi sredstev, s katerimi bi bilo mogoče na hitro zatirati komarje. Dokler bolezni ni, smo lahko zadovoljni, da nepotrebnih kemikalij nimamo, če bi se situacija obrnila, pa bi bilo verjetno tudi naše razmišljanje drugačno.

 

Zaradi nadležnih pikov velja vseeno poskrbeti, da možnosti zanje čim bolj zmanjšamo. Navadni in tigrasti komar naj naprej dobita prepoved vstopa v hišo, kar pomeni, da je potrebno na okna in vrata terase namestiti komarnike. Kadar smo zunaj v okoljih, kjer smo pikom bolj izpostavljeni, na primer na vrtu, sprehodu v gozdu ali na pokopališču (vaze z vodo so odlične, da se tigrasti komar razmnožuje,), si je bolje obleči lahka dolga oblačila, večerno pikanje navadnih komarjev pa preprečiti tudi z nogavicami. Vaša oblačila naj bodo v svetlih barvah, tkanina pa naj bo gosto tkana in brez luknjic, ki komarjem omogočajo, da pridejo do kože. Na terasi ali balkonu uporabite mrežo proti komarjem, prav tako ne bo odveč namestiti svetilke proti komarjem.

 

Meta ni odlična le za čaj, temveč tudi za odganjanje komarjev.

Tako navadni kot tigrasti komar se vas bosta za nekaj časa izogibala, če boste uporabili sredstvo proti mrčesu. Z njim raje popršite svoja oblačila kot svojo kožo, razen če ste v kratkih rokavih in kratkih hlačah. Repelenti so večinoma varni tudi za otroke, stare več kot dva meseca. Poleti, ko uporabljamo pri zadrževanju na prostem tudi kremo za sončenje oziroma za zaščito pred UV žarki, nanesite na kožo najprej kremo, nato pa se popršite z repelentom. Pred nakupom seveda preverite, kolikšna je vsebnost učinkovine v njem, ter se držite navodila o tem, kako pogosto ga je treba nanesti.

 

Kaj pa odganjanje na naraven način?

 

Da se bo tigrasti komar vam in vašemu domu raje izognil, si lahko pomagate z zasaditvijo nekaterih zelišč, ki jim naravnost smrdijo. Grmičke posadite predvsem ob terasi, pod okni ali v korita za rože na okenski polici, ter v bližini vrat. Na srečo gre za rastline, katerih vonj in tudi okus imamo ljudje v nasprotju s komarji radi: baziliko, poprovo meto in limonsko travo.

Vonj vseh treh rastlin je lepo ujet tudi v njihova eterična olja. Priskrbite si olja, jih dajte v izparilnik in prižgite čajno svečko, pa bo vaš dom odlično dišal, tigrasti komar pa se bo držal daleč proč.

 

Uršula Novak

Foto: Pixabay