• C Novo mesto
  • 19:12
  • Ned, 14.04.2024

To morate narediti, če želite sredi noči zaspati nazaj

Kar od 10 do 60 % ljudi ima težave z vzdrževanjem spanja ponoči – dogaja se jim torej, da se sredi noči zbudijo, vendar žal ne morejo zaspati nazaj. Prav tako kot težave z uspavanjem, pogostim zbujanjem in spontanim prezgodnjim zbujanjem je tudi to eden izmed tipov nespečnosti. Najprej morate najti razlog, ki vas ponoči prebudi; ali je to potreba po stranišču, hrup ali odvečna svetloba. Če se lahko vzroku izognete, je to seveda prvi korak pri zdravljenju nespečnosti. Včasih pa se je vzroku nemogoče izogniti in v tem članku vam bomo predstavili nekaj nasvetov, ki vam bodo olajšali ponovno uspavanje.

  1. Vstanite iz postelje in se premikajte

Mnogi strokovnjaki za spanje svetujejo, da se sredi noči preprosto postavite na noge in se sprehodite po stanovanju, če ne morete zaspati nazaj v več kot dvajsetih minutah. Premik v drugo sobo in početje nečesa sproščujočega (npr. meditiranje) bo olajšalo vaše uspavanje.

  1. Izogibajte se gledanju na uro

Spremljanje ure vas lahko hitro naredi še bolj anksiozne glede dejstva, da ne spite, še posebej če ste že nasploh v življenju anksiozni in obkoljeni s stresom. Ljudje, ki se borijo z anksioznostjo, imajo težave z uspavanjem, in ljudje, ki imajo težave z uspavanjem, se pogosto počutijo anksiozno.

  1. Ne prižigajte telefona, računalnika ali televizije

Televizijski, računalniški in telefonski ekrani oddajajo modro svetlobo, ki zavira nastanek melatonina v našem telesu. Melatonin je hormon, ki ga izloča naša hipofiza in ki je odgovoren za dnevno-nočni ritem. Zaradi večje količine melatonina postanemo zaspani.

  1. Meditirajte ali naredite dihalne vaje

Izvajanje dihalnih vaj ali meditiranje lahko pomaga pri pomirjanju vaših misli in pri lažjem uspavanju. Prav tako so te tehnike uporabne za zmanjševanje skrbi, da ne boste mogli zaspati. Ena izmed dihalnih vaj se imenuje »4-7-8.« Pri njej 4 sekunde vdihujemo zrak skozi nos, dih zadržimo za 7 sekund in nato 8 sekund izdihujemo skozi usta.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Unsplash