• C Novo mesto
  • 07:02
  • Tor, 28.06.2022

Umrla legenda, ki je otroštvo preživela tudi na Dolenjskem

Leta 1973 je šel v Nemčijo, kjer je uspešno deloval pri Bavaria Filmu.

LJUBLJANA – Slovenija žaluje. Predvsem pa generacije, ki so „gor rastle“ ob stripih in prigodah mojstra stripa Mikija Mustra, ki je danes umrl v 93. letu.

Muster je bil otrok v družini matere Madžarke in očeta Slovenca. Rodil se v Krmelju, kjer je oče tedaj služboval kot zdravnik v rudniku rjavega premoga. Pri osmih so se selili v Ljubljani, gimnazijo je končal v Murski Soboti.

Že kot najstnik je sanjal o stripu in delu v Ameriki, a mu politična situacija tega ni omogočala. Prvi Mustrov risani film je bil v Jugoslaviji objavljen šele, ko je bil star štirideset let, poroča Wikipedia.

Leta 1973 je šel v Nemčijo, kjer je uspešno deloval pri Bavaria Filmu.

Po letu 1991 je nekaj časa risal karikature v Magu, bil je simpatizer stranke SDS in velik kritik bivšega režima. Predvsem zato, ker je bil prikrajšan za svoje udejstvovanje v tujini. Po vrnitvi v Slovenijo je bil tudi uspešen veteranskih plavalec.

Svojih dolenjskih krajev ni nikoli pozabil. Rok Vodenik, predsednik KK Tržišče, ga je pred desetimi leti obiskal na domu v Ljubljani. Z željo, da bi Miki Muster narisal logotip Košarkarske šole Občine Sevnica . Ni trajalo dolgo, da je Miki zrisal simpatičnega troglavega zmaja, ki ga mladi košarkarji še danes s ponosom nosijo.

Leta 2012 mu je umrla žena, za katero je skrbel pozorno od leta 2006. Zadnji dve leti je preživel v Centru starejših v Notranjih Goricah.

Miki, počivaj v miru.

D.P.

dolenjske lekarne poletje