• C Novo mesto
  • 21:56
  • Sob, 27.11.2021

Accuweather je objavil podrobno napoved za letošnjo zimo, to so napovedali za Slovenijo

Gore po Franciji, Italiji in južni Avstriji bodo verjetno idealne za smučanje to zimo.

Po veliki napovedi Accuweatherja za zimo 2021-2022 Sloveniji preti velika nevarnost poplav, pa tudi preostalemu delu Balkana, Italija in Turčija. Temperature naj bi ostale v povprečju. Deževje in neurja se bodo začela že danes, napovedujejo v ARSO. Že danes ponoči bodo padavine prehodno zajele vso Slovenijo, predvsem ob morju bodo možne tudi nevihte. V soboto bo na Primorskem pretežno jasno s šibko burjo, drugod bo pretežno oblačno, ponekod bodo še manjše padavine. V nedeljo bo zjutraj in dopoldne ponekod v notranjosti nekaj megle ali nizke oblačnosti. Popoldne pa se bo jasnilo. Na Primorskem bo jasno z burjo. Ponoči bodo padavine zajele večji del sosednjih pokrajin. Ob Jadranu bo pihal jugo. V petek bo sprva oblačno z občasnim dežjem, ob Jadranu bodo možne tudi nevihte. Popoldne bodo krajevne padavine povsod ponehale, predvsem v krajih zahodno od nas se bo jasnilo.

Južna Evropa

To območje bodo prihajajočo sezono zaznamovala predvsem neurja v Franciji in Španiji in bo izgledalo kot prejšnjo zimo. – Nekatere najmočnejše nevihte se bodo najverjetneje pojavile v južni Franciji, Španiji ali na Portugalskem, je pojasnil meteorolog Tyler Roys. Zima je sezona z največ padavinami za Balkan, Italijo in Turčijo, letos pa bi mokri tok lahko na teh območjih drug za drugim povzročil neurja, pojasnjuje meteorolog Alan Reppert. Zaradi padavin, ki so na tem območju že zaznamovale jesen, bi zima lahko prinesla precejšnje poplave. Temperature na omenjenih območjih bodo ostale okoli povprečja, na Balkanu in v Italiji pa se občasno celo pričakujejo temperature nad običajnimi.

Severna Evropa

Severna Evropa se ne bi smela  soočati z nestabilnim vremenom, zato bodo deli Združenega kraljestva, Irske, Nemčije, Danske, Norveške in Švedske pretežno mirni. Zaradi pomanjkanja nevihtnih vetrov se obeta daljše sušno obdobje, kar je olajšanje za prebivalce teh območij, ki so letos julija utrpeli ogromno škode, umrlo pa je več kot 180 ljudi. Gore po Franciji, Italiji in južni Avstriji bodo to zimo verjetno idealne za smučanje, napovedujejo vremenoslovci, obstaja pa tudi povečano tveganje snežnih plazov.