• 11.76C Novo mesto
  • 05:16
  • Sob, 06.06.2020

Drugi vročinski val: preverite, do kdaj bo trajal

Da smo priča res vročemu poletju, dokazuje že letošnji drugi vročinski val, ki nas je zajel že v začetku julija. V prihodnjih dneh bo v glavnem sončno z morebitnimi popoldanskimi vročinskimi nevihtami in temperaturami do 35 stopinj Celzija ali celo več.

TREBNJE – Vremenoslovci podobno vreme napovedujejo tudi za naslednje dni, so pa izdali tudi opozorilo: »Predvsem po nižinah v notranjosti Slovenije bo sredi dneva in popoldne velika toplotna obremenitev.«

Tudi v nedeljo bo še sončno, a se bo spet povečala verjetnost popoldanskih in večernih neviht. V ponedeljek bo precej jasno, nevihte bodo malo verjetne. Še bo vroče, napovedujejo pri Agenciji RS za okolje (Arso).

Kako kaže? Hladna fronta šele v sredo

V ponedeljek in torek bodo naši kraji še pod vplivom šibkega anticiklona in višinskega jugozahodnika ter zato precej tople zračne mase. Predvidoma v sredo bo naše kraje prešla hladna fronta in prinesla ohladitev. Nato bomo do sobote na robu območja visokega zračnega tlaka, ki bo nad zahodno Evropo in Alpami, ter severozahodnih višinskih vetrov.

V ponedeljek bo torej še sončno, nevihte bodo malo verjetne, v torek popoldne pa jih bo spet nekaj. V sredo bo dež z nevihtami predvidoma zajel vso Slovenijo, ohladilo se bo. Nato bo do sobote bolj spremenljivo vreme z občasnimi plohami in nevihtami.

Takole pa je videti trenutni vročinski val, ki je zajel tudi naše kraje:

Lokalno se lahko temperature dvignejo celo do 38 stopinj Celzija, kar napoveduje nadaljevanje vročega in žal tudi sušnega poletja. Da, suša se v kmetijstvu žal že precej pozna …

Pripravila: M. S.