• C Novo mesto
  • 03:22
  • Ned, 21.04.2024

Februarska otoplitev prinaša tople zimske dneve

Zvečer in ponoči bo zmerno do pretežno oblačno. Jutri bo precej jasno, ponekod po nižinah in ob morju bo nekaj megle, poroča ARSO. 

V naslednjih dneh bo Slovenijo zajela neobičajno topla vremenska fronta, kljub temu da smo še vedno v zimskem obdobju. Po napovedih meteorologov se bodo temperature v nekaterih delih države povzpele do spomladanskih vrednosti, v nekaterih krajih možno celo do 20 stopinj Celzija. Jugozahodni veter bo prinesel toplejši zrak, kar bo še posebej opazno na vzhodnem in jugovzhodnem delu Slovenije.

Napoved za Slovenijo, ponedeljek, 5.2.2024 (Vir: ARSO)

Zahodni del države bo večinoma oblačen, z občasnimi rahlimi padavinami, predvsem na Primorskem in Notranjskem. Kljub temu bo tudi tu temperatura ostala nadpovprečno visoka za ta letni čas. Nočne temperature bodo večinoma nad ničlo, kar je prav tako neobičajno za februar. Ta toplotni val bo zagotovo vplival na zimsko rastlinje in živalstvo, saj takšne temperature spodbujajo zgodnje prebujanje narave.

Topli valovi v zimskem času postajajo vse pogostejši, kar lahko vpliva na dolgoročne vzorce vremena. V prihajajočih dneh se priporoča, da prebivalci spremljajo vremenske napovedi in se primerno pripravijo na nenadne spremembe vremena. Prve spremembe vremena lahko pričakujemo že proti koncu tedna. “V dneh okoli 10. februarja pričakujemo povečan vpliv ciklonskega območja z vremenskimi motnjami tudi na širšem območju Alp in s tem pojavljanje pogostejših padavin” piše Ciklon.si.

Pripravil: NaDlani.si, foto: ARSO