• C Novo mesto
  • 21:53
  • Sob, 13.08.2022

FOTO + VIDEO: Huda ura nad Dolenjsko in Štajersko, na Mirni sodni dan

O padavinah, ki so prišle iz Avstrije, pa takole poročajo avstrijski novinarski kolegi.

MIRNA, ZAGORJE – ARSO je zaradi nevarnosti neviht za večji del Slovenije izdala oranžni alarm. “Popoldne in zvečer se bodo v notranjosti države pojavljale močnejše nevihte, ki se bodo nadaljevale v prvi del noči. Možni bodo krajevni nalivi, močnejši sunki vetra in toča,” opozarjajo. O toči že poročajo s Celjskega in Dolenjske.

Mirna

Ob 20.30 se je silovito neurje z močnim vetrom in točo razbesnelo nad kraji občine Mirna. Meteorna voda je zalila veliko stanovanjskih hiš, gospodarskih poslopij in prostore Osnovne šole Mirna. Veter je razkril strehe na več objektih in podrl številna drevesa na ceste v občini, potrgal vodnike električne napeljave, posledično so bili odjemalci brez elektrike. Zaradi padlih dreves, razkrivanja objektov in porušitve nadstreškov je bilo poškodovanih več vozil. Plazovi so zasuli več lokalnih cest. Za odpravljanje posledic neurja so bili aktivirani vsi gasilci občine Mirna, PGD Mirna, Ševnica, Selo pri Mirni in Volčje njive, pomagali so tudi gasilci PGD Trebnje in Šentrupert iz sosednjih občin, dežurni delavci Komunale Trebnje, ki skrbijo za ceste, Elektra Ljubljana in pristojne službe občine Mirna. Na terenu je bilo več kot 50 gasilcev in ostalih dežurnih delavcev. Oceno škode in dokončno sanacijo posledic neurja bodo nadaljevali v naslednjih dneh.

Mokronog Trebelno

Ob 20.50 se je silovito neurje z močnim vetrom in debelo točo razbesnelo nad kraji občine Mokronog -Trebelno. Meteorna voda je zalila več kot trinajst stanovanjskih hiš in gospodarskih poslopij. Veter je razkril strehe na več kot petnajstih objektih in podrl več kot 150 dreves na ceste v občini, potrgal vodnike električne napeljave, posledično so bili odjemalci brez elektrike. Toča je močno poškodovala streho osnovne šole v Mokronogu, posledice toče so vidne na fasadah objektov, oknih, žaluzijah. Toča je poškodovala več kot 100 vozil. Na Gubčevi cesti v Mokronogu je zagorel drog električne napeljave. Za odpravljanje posledic neurja so bili aktivirani vsi gasilci občine Mokronog-Trebelno, PGD Mokronog, Sveti križ, Štatenberk, Trebelno in Velika Strmica, dežurni delavci cestnega podjetja in dežurni delavci Elektro Celje.

Šentjernej

Ob 21.30 se je silovito neurje z močnim vetrom in točo razbesnelo nad kraji občine Šentjernej. Meteorna voda je zalila veliko stanovanjskih hiš in gospodarskih poslopij. Močan veter je razkril strehe na več objektih, na par hišah je odneslo kompletno streho, podrl številna drevesa na ceste v občini in potrgal vodnike električne napeljave, posledično so bili odjemalci brez elektrike. Za odpravljanje posledic neurja so bili aktivirani vsi gasilci občine Šentjernej, PGD Šentjernej, Orehovica, Gorenje Vrhpolje, Maharovec, Mokro Polje, Cerov Log, Dolenja Stara vas, Groblje, Ostrog in Stara vas-Loka, dežurni delavci javnega podjetja EDŠ Šentjernej in dežurni delavci Elektro Ljubljana. Na terenu je bilo več kot sto gasilcev in ostalih dežurnih delavcev.

Kot poudarjajo v Agenciji Republike Slovenije za okolje (ARSO), nevihte prihajajo iz Avstrije, prek Slovenije pa se bodo premikale proti Hrvaškem. Na spletnem portalu Neurje.si opozarjajo, da gre silovita neurja pričakovati predvsem na Koroškem, Štajerskem, Dolenjskem in deloma v osrednji Sloveniji. Predvsem na Štajerskem, Dolenjskem ali v osrednji Sloveniji ni izključena tudi debelejša toča. Toča, ponekod velikosti teniških žogic, je medtem že padala v Celju, Žalcu, Polzeli in Rogaški Slatini.

Neurja s točo že povzročajo težave tudi v prometu. Prometno-informacijski center je poročal, da je bil zlasti na Štajerskem zaradi toče oviran promet, precej težav po poročanju spletne strani SPINs vreme povzroča precej težav tudi na Dolenjskem – predvsem na Mirni in v občini Mokronog-Trebelno.

ARSO zaradi padavin opozarja tudi na naraščanje vodotokov, medtem ko Geološki zavod Slovenije opozarja na nevarnost zemeljskih plazov v večjem delu Slovenije. Verjetnost za plazove se bo povečevala sorazmerno s količino padavin, prebivalcem pa svetujejo, da bodo pozorni na spremembe v tleh, na objektih in pobočjih, so zapisali na zavodu.

O padavinah, ki so prišle iz Avstrije, pa takole poročajo avstrijski novinarski kolegi.

Pripravil: Nadlani.si
Foto: Zajem zaslona FB

poroke in zabave
poletni festival