• C Novo mesto
  • 21:22
  • Sob, 27.11.2021

»Grozljiv vročinski val se širi iz Afrike na jug Evrope, v Tuniziji so včeraj izmerili 49 °C!«

Grozljiv vročinski val se širi iz Severne Afrike v južno Evropo, je sinoči na Twitterju zapisal škotski meteorolog Scott Duncan. Kot je navedel Duncan, so v prestolnici Tunizije izmerili temperaturo vrtoglavih 49 stopinj Celzija, kar je podrlo rekord. Povprečne avgustovske temperature v Tuniziji so okoli 30 stopinj Celzija, včeraj pa je bil podrl rekord iz julija 1943, ko so izmerili 47,4 stopinje.

Rekordno visoke temperature so v torek izmerili tudi v severnih mestih Bizerte in Beja. V nekaterih delih države so visoke temperature povzročile izpad električne energije, saj so ljudje s klimatskimi napravami preobremenili električno omrežje, v nekaterih gorskih predelih Tunizije pa so izbruhnili požari. Danes recimo pričakujejo temperature 40 stopinj Celzija. »To je šele začetek grozljivega vročinskega vala,« je zapisal in dodal, da so včeraj na Siciliji izmerili kar 47 stopinj. Duncan piše, da sledi hud vročinski udar v Španiji.

Scott Duncan je drugače škotski meteorolog, ki živi in ​​dela v Londonu. Delal je v različnih segmentih meteorološke industrije, v zadnjem času pa pripravlja vremenske napovedi in analize za trg električne energije z močnim poudarkom na obnovljivih virih energije v Evropi. Vse več pozornosti namenja izboljšanju zagotavljanja informacij o ključnih meteoroloških in podnebnih dogodkih za tiste zunaj znanstvene skupnosti. Na Twitterju mu sledi 48.000 ljudi.

NaDlani.si; Foto: Instagram