• C Novo mesto
  • 21:02
  • Čet, 11.08.2022

Huda ura v Sloveniji! Napoved ni obetavna, neurje ujelo pohodnici

podčetrtek

Ob nevihtah bodo danes, prav tako pa tudi ponoči in v nedeljo možna krajevna neurja z močnimi nalivi, sunki vetra, ni izključen niti pojav toče, opozarja Arso Dopoldne se je nevihta pomikala prek severnega dela države od Julijskih Alp na vzhod. Agencija RS za okolje (Arso) je oranžno vremensko ogroženost razglasila za severovzhodni del države, medtem ko je preostali del še rumen. Po napovedi za nedeljo je oranžno pobarvana celotna država. Arso je danes izdal opozorilo, da bodo ponoči in v nedeljo ob nevihtah možna krajevna neurja z močnimi nalivi, sunki vetra, ni izključen tudi pojav toče.

»Pas neviht, ki je dopoldne in popoldne obšel našo državo je na Madžarskem prav tako postregel z obilo težav, kjer pa večje toče ni bilo. Trenutno se na jugu države zaradi labilnosti ozračja že prožijo nove nevihte superceličnega tipa. Zaradi velike potencialne energije in ugodnega vetrovnega striženja lahko ponekod producirajo debelejšo točo. Kot smo omenjali v prognozi neviht, “z očesom” spremljamo tudi dogajanje v severni Italiji, kajti ponoči pričakujemo formiranje močnejšega nevihtnega sistema (MCS), ki bo zaradi jugozahodnih vetrov prešel tudi Slovenijo. Sistem bo lahko postregel z uničujočim vetrom (tudi preko 100 km/h) in debelejšo točo. Sproti vas bomo obveščali o vsem dogajanju po državi,« piše portal neurje.si.

Veter podiral drevesa

Trenutno je najvišja stopnja alarma za točo prižgana za Notranjsko. Gasilci po nevihti, ponekod tudi s točo, ki se je dopoldne pomikala prek severnega dela države od Julijskih Alp na vzhod, še posredujejo na terenu. Večinoma je šlo za odkrite strehe, zalite kleti in podrta drevesa. Na območju Škofje Loke, kjer je padala tudi toča, imajo delo zaradi odkritih streh in podrtih dreves, nekaj pa je tudi zalitih podvozov, so za STA povedali na Regijskem centru za obveščanje Kranj. Še zlasti veliko intervencij je v Retečah, Frankovem naselju in Veštru. Na mariborskem območju, kjer je divjalo neurje z močnim vetrom, je prav tako odkrivalo strehe, padlo pa je tudi nekaj dreves. Po navedbah mariborske Izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje je prizadelo zlasti občine Oplotnica, Slovenska Bistrica, Rače, Fram in Lovrenc na Pohorju. O toči poročajo tudi na družabnih omrežjih:

Helikopter ni mogel poleteti

Sicer pa vreme ne prizanaša, ob 10.34 je pod Skuto v občini Kamnik dve pohodnici ujelo neurje in nista mogli nadaljevati poti, javlja uprava za zaščito in reševanje. Aktivirani so bili reševalci GRS Kamnik za primer reševanja, saj helikopter LPE zaradi neurja ni mogel poleteti. Pohodnici sta naleteli na skupino planincev, ki ju je varno pospremila do bivaka pod Skuto. Reševalci GRS Kamnik so bili v pripravljenosti v Kamniški Bistrici, piše spin 112.

NaDlani.si; Foto: youtube

nakupovanje
poletni festival