• C Novo mesto
  • 17:26
  • Sre, 12.06.2024

Narava nam žuga: naši sosedje globoko v snegu, po Sloveniji poplavljajo reke

Obilne snežne padavine so povzročile težave tudi na Češkem, v Avstriji in Švici.

MÜNCHEN – Južni del Nemčije je v petek zvečer prizadelo močno sneženje, ki se nadaljuje tudi danes, zaradi česar so na münchenskem letališču do nedelje zjutraj prekinili lete, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Obilne snežne padavine so povzročile težave tudi na Češkem, v Avstriji in Švici.

Z münchenskega letališča, ki je drugo najprometnejše letališče v državi, so danes sporočili, da bodo do nedelje do 6. ure zaradi močnega sneženja prekinili lete. Sprva so letalski promet prekinili do poldneva.

Potnike ob tem pozivajo, naj sploh ne potujejo, pred nedeljskim odhodom pa naj pri svoji letalski družbi preverijo status svojega leta.

Tiskovni predstavnik nemške letalske družbe Lufthansa je medtem po poročanju dpa poudaril, da bo prekinitev letalskega prometa v Münchnu vplivala tudi na druga letališča. Precejšnje omejitve na primer veljajo tudi na najprometnejšem nemškem letališču v Frankfurtu.

Nemška vremenska služba (DWD) je za večji del Bavarske napovedala sneženje do popoldneva, ponekod pa naj bi zapadlo do 40 centimetrov snega, danes poroča nemški Deutsche Welle.

Slabo vreme na Bavarskem ovira tudi železniški promet. Glavna železniška postaja v Münchnu je praktično obstala, v prometu pa je obtičalo na tisoče potnikov, poroča dpa. Začasno so bile prekinjene regionalne in medkrajevne povezave, potniki nekaterih vlakov v Münchnu in Ulmu pa so morali noč preživeti na vlakih.

V Münchnu so od petka zvečer do danes zaradi poslabšanja razmer na cestah odpovedali tudi večino lokalnih avtobusnih in tramvajskih prevozov.

Oblasti so v petek poročale o več deset nočnih prometnih nesrečah na spolzkih cestah na jugu Nemčije. Med njimi je bilo tudi množično trčenje na avtocesti, v katerem je bilo poškodovanih oseb ljudi, od tega štirje huje.

Zaradi močnega sneženja so po poročanju dpa nastale težave tudi v cestnem in železniškem prometu ter oskrbi z električno energijo na jugu Češke. Podobne razmere so v Avstriji.

Na območju Češke, ki meji na Bavarsko, so razglasili izredne razmere, potem ko je čez noč zapadlo 75 centimetrov svežega snega.

Brez elektrike je na Češkem ostalo več kot 15.000 gospodinjstev, saj je zapadli sneg poškodoval električne vode. Elektrike je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA zmanjkalo tudi ponekod v Avstriji.

Velika količina snega je medtem zapadla tudi Švici, kjer za gorate predele opozarjajo pred snežnimi plazovi.

Kako je v Sloveniji?

Reke v Zgornji Savinjski dolini in Sava Bohinjka poplavljajo, a se bodo pa njihovi pretoki po pričakovanjih Arsa v naslednjih urah začeli zmanjševati. Posamezne reke na Koroškem, Sava Dolinka in Soča s posameznimi pritoki se razlivajo, so sporočili iz uprave za zaščito in reševanje.

Pripravil: Nadlani.si/STA
Foto: Zajem zaslona YT