• C Novo mesto
  • 16:22
  • Tor, 05.12.2023

Nov dan in spet alarm: nove nevihte in veter, nad Alpami nastaja nova fronta

Ponoči se bo ozračje postopno umirilo. Na Primorskem bo zapihala povečini šibka burja.

LJUBLJANA – Danes bo deloma sončno, pihal bo jugozahodnik. Predvsem sredi dneva in popoldne bodo na severu nastale plohe in nevihte, ki se bodo zvečer razširile nad vso Slovenijo. Možne bodo tudi močnejše nevihte, zapihal bo okrepljen severnik. Najvišje dnevne temperature bodo na severozahodu okoli 24, drugod od 26 do 31 °C.

Ponoči se bo ozračje postopno umirilo. Na Primorskem bo zapihala povečini šibka burja.

Jutri zjutraj bo v notranjosti megleno. Čez dan bo povečini sončno. Najnižje jutranje temperature bodo od 11 do 16, na Primorskem okoli 18, najvišje dnevne od 24 do 28, na Primorskem okoli 30 °C.

Na mestu pa je opozorilo: danes bo pozno popoldne, zvečer in prvem delu noči bodo možna neurja z močnimi sunki vetra, močnejšimi nalivi in krajevno tudi točo.

Kako kaže?

V četrtek bo deloma jasno. Zapihal bo jugozahodnik. Popoldne in zvečer bodo nastajale krajevne plohe in nevihte, ki se bodo nadaljevale v noč na petek. V petek bo spremenljivo do pretežno oblačno s pogostimi plohami in nevihtami.

Kaj se dejansko dogaja? Obsežno ciklonsko območje z vremenskimi frontami je nad severno polovico Evrope. Hladna fronta bo dosegla Alpe. K nam v višinah z jugozahodnim vetrom doteka topel in vse bolj vlažen zrak.

Pri sosedih

Danes bo deloma sončno. Dopoldne bodo predvsem v sosednjih pokrajinah Avstrije in Italije začele nastajati plohe in nevihte, ki se bodo zvečer in v noči na sredo širile proti Madžarski in Hrvaški.

Jutri bo ob severnem Jadranu pretežno jasno, sprva bo pihala šibka do zmerna burja. Drugod bo jutro po nižinah megleno. Čez dan bo povečini sončno, nekaj več oblačnosti bo v Alpah.

Pripravil: Nadlani.si
Foto: www