• C Novo mesto
  • 08:25
  • Sob, 15.06.2024

Poplave po Sloveniji, ARSO prižgal oranžno opozorilo

Močnejši nalivi so čez noč povzročili številne težave po Sloveniji, saj je padavinska voda zalivala objekte in na ceste nanosila blato. Uprava za zaščito in reševanje poroča o naraslih rekah po vsej državi, pri čemer je Agencija RS za okolje (Arso) izdala oranžno opozorilo. Do sredine dneva naj bi se po Sloveniji še pojavljali krajevno močni nalivi, kar lahko privede do porasta hudourniških vodotokov.

Razlivanje Drave in Vipave

Reke po vsej državi so narasle, pri čemer prevladuje velika vodnatost, razen v osrednji in jugovzhodni Sloveniji, kjer je vodnatost srednja. V zgodnjih jutranjih urah so se začele razlivati reki Vipava in Drava v zgornjem toku, prav tako pa tudi manjši vodotoki v Pomurju. V prihodnjih urah je pričakovano razlivanje reke Mure znotraj protipoplavnih nasipov.

Dopoldne bodo reke še naraščale, ob krajevnih plohah in nevihtah pa lahko hitro narastejo tudi manjši vodotoki in hudourniki v več delih države, kar lahko privede do poplav. Poplavi lahko tudi padavinska voda, opozarja Arso. Na postaji Godnje na Krasu je v zadnje pol ure padlo 22,5 mm padavin, krajevni nalivi pa se bodo predvidoma nadaljevali do sredine dneva, kar bo povzročilo zastajanje padavinske vode in naraščanje hudourniških vodotokov.

Danes bo sprva oblačno s pogostimi padavinami, predvsem na zahodu tudi nevihtami. Zapihal bo severovzhodni veter, na Primorskem pa burja. Popoldne bo dež oslabel in marsikje prehodno ponehal. Najvišje dnevne temperature bodo od 15 do 20, na Primorskem okoli 24 stopinj Celzija.

V sredo bo pretežno oblačno s krajevnimi padavinami, ki bodo pogostejše zjutraj in dopoldne. Ponekod bo pihal severovzhodni veter, na Primorskem pa šibka burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 9 do 14, na Primorskem do 17, najvišje dnevne od 14 do 19, na Primorskem okoli 23 stopinj.

Vir: ARSO
Priprava: NaDlani