• C Novo mesto
  • 04:28
  • Pet, 27.01.2023

Pričakujejo se močnejše nevihte, zapadel je tudi sneg, izdano dodatno opozorilo

Po napovedi Agencije RS za okolje (Arso) se bodo občasne krajevne zjutraj razširile nad vso državo. V petek zjutraj, dopoldne in sredi dneva bodo predvsem v zahodni polovici Slovenije možni krajevno močnejši nalivi, saj se bo prek severnega Jadrana ob močnih južnih vetrovih pomikal ciklon z vremensko fronto.
Za zahodni del države tako velja oranžno opozorilo, za vzhodni pa rumeno.

Najnižje jutranje temperature bodo od 8 do 12, na Primorskem okoli 15 stopinj Celzija. V petek bo oblačno in deževno, vmes bodo tudi posamezne nevihte. Pozno popoldne bodo padavine od zahoda postopno slabele. Pihal bo južni veter, ob morju okrepljen jugo. Najvišje dnevne temperature bodo od 11 do 16, ob morju do 19 stopinj. V soboto in nedeljo bo na Primorskem delno jasno, pihala bo zmerna burja. Drugod bo zmerno, na vzhodu ponekod pretežno oblačno in večinoma suho. V ponedeljek kaže na sončno vreme, zjutraj bo po nekaterih nižinah megla, so še napovedali na Arsu.

Dodatno opozorilo iz geološkega zavoda

Zaradi napovedanih večjih količin padavin je povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov v zahodni Sloveniji, je Geološki zavod Slovenije zapisal v obvestilu medijem. Zemeljski plazovi so možni tudi v ostalih predelih države, verjetnost pa se bo povečevala sorazmerno s količino padavin. Arso opozarja pred naraščanjem hudourniških vodotokov.

Prebivalci območij na zahodu države naj bodo pozorni na pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočjih. Še posebej naj bodo pozorni na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine ter na površinsko zastajanje vode. V primeru pojava sprememb na tleh ali objektih ter v primeru sprožitve plazu Geološki zavod prebivalce poziva, naj pokličejo na številko 112. Podrobnejša navodila je moč najti na spletni strani Geološkega zavoda Slovenije, na naslovu sta.si/qIRLLq

Agencija RS za okolje (Arso) je opozorila, da so na severozahodu, jugozahodu in v osrednji Sloveniji ob hudourniških vodotokih možne poplave meteorne in zaledne vode. V primeru, da prebivalci opazijo naraščanje hudourniškega toka naj se umaknejo nad območje, ki ga lahko doseže voda. Ob tem naj ne skušajo prečkati vodnega toka. Iz nižjih prostorov, ki bi jih lahko zalila voda, naj umaknejo hrano, premičnine, dokumente, denar in druge dragocenosti, a le če je to mogoče storiti pravočasno, so zapisali na Arso. Na jugozahodu Slovenije Arso opozarja tudi pred močnim vetrom, ki dosega od 50 do 70 kilometrov na uro. Veter maje drevesa, lomi veje. Prav tako ovira cestni promet določenih kategorij in že nekoliko otežuje gibanje. Morje je zmerno vzvalovano. Prebivalce pozivajo, naj zaprejo vrata in okna in se ne zadržujejo na potencialno nevarnih mestih na prostem, so zapisali na Arso. Dodatno previdnost priporočajo v prometu in na morju.

Regijski center za obveščanje Koper pa je danes nekaj pred osmo zjutraj v Piranu zaradi visokega plimovanja morja in močnega južnega vetra sprožil sireno javnega alarmiranja z znakom – opozorilo za nevarnost, so sporočili z Uprave za zaščito in reševanje.

STA, N. D.; Foto: Shutterstock