• C Novo mesto
  • 20:34
  • Sre, 26.01.2022

Slovenija se je dvakrat stresla, potres zbudil prebivalce Petrinje

Seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic so danes ob 8.34 zabeležili šibek potresni sunek, magnitude 1,7. Po prvih podatkih je bilo žarišče potresa 60 kilometrov južno od Ljubljane, v bližini Jelšan. Intenziteta potresa v širšem nadžariščnem območju ni presegla tretje stopnje po evropski potresni lestvici, potres pa so čutili posamezni prebivalci Jelšan in okolice, so še sporočili iz Urada za seizmologijo in geologijo pri Agenciji RS za okolje.

Novo tresenje tudi pri Petrinji

Ob 5. 38 uri pa so hrvaški seizmologi zabeležili šibek potres z epicentrom pri Petrinji. Magnituda potresa je bila po Richterju 2,6, intenzivnost pa je bila v epicentru III stopnje lestvice EMS, so sporočili iz seizmološke službe. Na spletni strani EMSC so se odzvali številni občani in opisali, kako je izgledalo to jutro. »Močna detonacija in rahlo tresenje«, »Dva glasna poka, zagrmelo, hiša se je tresla in zaškripala, trajalo je kratek čas, vendar se je močno čutilo«, »Kakšno prebujanje! Kot ponavadi, zvok, potem kratko in močno trzanje,« se glasi nekaj komentarjev.

Treslo tudi v nedeljo

Spomnimo, seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic v nedeljo zabeležili šibek potresni sunek, magnitude 1,4. Žarišče potresa je bilo 78 kilometrov jugovzhodno od Ljubljane, v bližini Metlike. Intenziteta potresa v širšem nadžariščnem območju ni presegla tretje stopnje po evropski potresni lestvici, potres pa so čutili posamezni prebivalci Metlike, Črnomlja in okoliških krajev. isti dan se je čutil nov močan potres na širšem območju Zagreba. Hrvaška seizmološka služba je poročala, da je bil zabeležen potres z epicentrom v bližini Pisarovine. Po Richterju je bila magnituda 2,6.

Še en potres zvečer

Ob 20.25 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 2,0 v bližini Jelšan, 59 km južno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili prebivalci Jelsan in okolice. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

N. D.; Foto: arhiv