• C Novo mesto
  • 22:44
  • Čet, 11.08.2022

V poplavah po Evropi več kot 150 mrtvih, na stotine pogrešanih! Arso pri nas izdal opozorilo

Reševalne službe tekmujejo s časom v iskanju preživelih in pogrešanih v katastrofalnih poplavah po zahodni Evropi. Število umrlih je preseglo 150, lahko pa jih je tudi več, je poročal BBC danes zjutraj.

Za stotino pogrešanih še vedno poteka preiskava, potem ko so v Belgiji in Nemčiji podrli rekorde o količini padlega dežja, ki je povzročil velike poplave. Močan dež je prizadel tudi Švico, Luksemburg in Nizozemsko, kjer je premier Mark Rutte razglasil nacionalno katastrofo v eni od južnih provinc. Evropski voditelji podnebne spremembe pripisujejo ekstremnim vremenskim razmeram, medtem ko strokovnjaki pravijo, da je za močne padavine krivo globalno segrevanje.

Nemški mediji so danes zjutraj poročali, da je število mrtvih v poplavah preseglo 130. Po uradnih informacijah lokalne policije je v nevihti v Porenje-Pfalškem umrlo najmanj 90 ljudi, v Severnem Porenju-Vestfaliji pa najmanj 43 ljudi. Policija prosi ljudi, naj ne hodijo na poplavljena območja iskati družinskih članov, če jih pogrešajo.

Poplave tudi na Hrvaškem

Prav tako je v petek popoldne vzhodni del Hrvaške zajelo močno neurje. Najhujša je bilo v Nova Gradiška, kjer je vsaj 80 gospodinjstev poklicalo gasilce na intervencije.

Poplave tudi v sosednji Bosni

Poplavljenih je bilo več občin v Bosni in Hercegovini, najslabše pa je v Modriči, kjer je bilo zaradi močnega dežja blokiranih več cest. Po poročanju lokalnih medijev se domačini bojijo, da se bo voda razlila na dvorišča in hiše.

Arso opozarja

Slovenijo so ponoči od vzhoda zajele nevihte z močnimi nalivi, ki se bodo nadaljevale tudi čez dan. Ob tem je možno razlivanje hudourniških vodotokov. Na kvadratni meter bo ob krajevnih nalivih padlo od 50 do 80 litrov dežja. Arso je za vzhod države razglasil oranžno stopnjo ogroženosti.

NaDlani.si; Foto: twitter

bee queen