• C Novo mesto
  • 20:49
  • Sob, 27.11.2021

VIDEO: Rekordno deževje sprožilo plazove, ki so uničili več hiš! Pogrešanih je 20 ljudi

Japonska vojska je v soboto v mesto Atami v osrednji Japonski poslala reševalce po sprožitvi zemeljskih plazov zaradi močnih padavin. Pogrešanih 20 ljudi, je poročala javna televizija NHK. Premier Yoshihide Suga je ekipo za nujne primere pozval, naj se spopade s krizo, je dodal NHK in na Twitterju pokazal posnetke posnetke poplav, ki so uničile domove in odnesle ruševine.

Reševalci iščejo preživele

Slike iz družabnih omrežij so prikazovale delno potopljene avtomobile in reševalce, ki so se v majhnem čolnu prebijali skozi vodo, ki je segala do pasu. Popolnoma je bilo uničenih deset hiš, še okoli 300 je bilo poškodovanih.

Na Japonskem je ta čas deževno obdobje, ki traja več tednov. V tem času so plazovi in poplave pogosti, v zadnjih letih pa se razmere zaradi podnebnih sprememb še slabšajo. Padavine so namreč bolj intenzivne zaradi toplejšega ozračja z več vlage. V kraju Atami, ki ga je prizadel plaz, je v prvih treh dneh julija padlo več dežja kot ponavadi v celem mesecu, poroča britanski BBC. Obilno deževje je povzročilo škodo tudi v nekaterih drugih delih države.

NaDlani.si; Foto: twitter