• C Novo mesto
  • 07:13
  • Tor, 15.06.2021

Znani meteorološki portal je izdal dolgoročno napoved za Evropo! Uf, kakšno poletje nas čaka v Sloveniji

Znani meteorološki portal AccuWeather je objavil dolgoročno napoved za letošnje poletje. Skratka, spet nas čaka vroče in suho poletje, sušo pa bi lahko do neke mere ublažila voda, ki se je med snežno bogato zimo nabrala v visokogorju. Del Evrope je konec marca že okusil vroče leto, vendar je nenadoma padel hlad, ki je bil opomnik, da še ni poletja. Mnogi po Evropi se morda veselijo toplejšega vremena, ki ga prinaša poletje, in morda celo načrtujejo počitnice, saj se omejitve pandemije odpravljajo ena za drugo. Tukaj je, kakšno vreme nas čaka to poletje.

Meteorološko poletje se začne 1. junija, a poletni solsticij, ki bo zaznamoval začetek astronomskega poletja, bo nastopil šele 20. junija. Ekipa dolgoletnih meteorologov AccuWeather opozarja, da lahko vročina, ki se poleti širi po Evropi, in pomanjkanje dežja kmetom povzročijo težave. Tudi nekateri poletni pridelki, ki so običajno odporni na sušo in bi se lahko pozimi soočili s težavami, so se razširili na pomlad in vplivali na odpornost rastlin.

Vroča Španija, Portugalska in Italija

Najtoplejše bo to poletje na Portugalskem, v Španiji, na jugu Francije in v večjem delu Italije, saj se toplota iz severne Afrike širi v severno in južno Evropo. V poletnih mesecih naj bi bile temperature v jugozahodni in jugovzhodni Evropi nad normalno. Temperature bodo junija od 21 do 26 C, julija pa od 26 do 34 C. Avgusta bodo temperature spet začele padati.

Poleg vročih temperatur naj bi bile tudi padavine pod črto povprečja, saj se nevihtno območje med sezono premika severno od južne Evrope. Medtem ko bi vroča in suha poletja običajno vzbujala zaskrbljenost glede količine vode, ki je na voljo v rezervoarjih po Španiji, bi močno zimsko neurje v začetku leta lahko ublažilo pomanjkanje vode.

Toplota se širi po srednji Evropi

Nevihte se bodo celo poletje še naprej premikale proti severu, nad osrednjimi in jugovzhodnimi deli celine pa bodo nastajale bolj suhe razmere. Ko se bo nevihtna pot nadaljevala proti severu, se bo vročina razširila iz Španije in Italije vse do juga Združenega kraljestva, severne Francije, Belgije, Nemčije, južne Poljske, Ukrajine in balkanskih držav. Vendar širjenje toplejšega vremena na teh območjih ne bo dosledno. »Na zahodu in vzhodu je lahko velika vročina, vendar nikoli istočasno,« je dejal višji meteorolog AccuWeather Tyler Roys. »Verjetneje je, da bo vročina prišla v valovih.«

Tudi širjenje toplejšega vremena bo postopno in dlje ko je kraj od središča vročine, dlje bo trajalo, da bodo temperature nad normalno dosegle to območje. Vztrajna vročina v Parizu in Berlinu naj bi se premaknila šele konec julija in avgusta. V juniju in juliju se skupne visoke temperature v regiji povzpnejo od 19-21 C do 21-25 C. Avgusta se temperature običajno začnejo vračati proti 19-21 C, letos pa naj bi vsaj del meseca ostale nad normalno.

Hladno in vlažno v Skandinaviji in na Baltiku

Zaradi počasnega gibanja toplote iz južne Evrope naj bi se nadpovprečne temperature zadržale tudi na najsevernejših delih celine. Poleti se bodo v teh regijah nadaljevala daljša deževna obdobja. Avgusta pričakujemo zelo nestabilne vremenske razmere.Na tem obmo čju se bodo poleti po napovedih meteorologov AccuWeather najvišje dnevne temperature gibale od 21 do 26 stopinj Celzija.