• C Novo mesto
  • 01:16
  • Tor, 21.05.2024

CER po zmagi v Sloveniji cilja na evropski trajnostni vrh

CER Partnerstvo za trajnostno gospodarstvo je nacionalni zmagovalec tekmovanja za Evropske nagrade za spodbujanje podjetništva 2023. Tako bodo kot edini slovenski predstavnik sodelovali tudi na evropskem tekmovanju. Zaključna slovesnost bo potekala novembra v Bilbau, kjer bodo razglasili mednarodne zmagovalce.

»Naš uspeh na tekmovanju predstavlja navdihujoč primer, kako lahko gospodarstvo in trajnost združita moči ter prispevata k ustvarjanju boljše in trajnostno usmerjene družbe. Verjamemo, da nam bodo zvezde tudi tokrat naklonjene,« je povedala Ana Struna Bregar, direktorica CER Partnerstva za trajnostno gospodarstvo.

Edini v Sloveniji s celostno oceno standardov ESG
CER-ov nagrajeni projekt oziroma certifikat Green Star je podjetjem vseh velikosti v pomoč, da hitreje in strukturirano stopijo na pot trajnostnega poslovanja. Preko izčrpnega vprašalnika in različnih metrik jim z oceno in priporočilom pomagajo izboljšati njihovo trajnostno usmerjenost. »Posebnost certifikata je celostna ocena standardov ESG, torej okolja, družbe in upravljanja, pri čemer smo v Sloveniji edini. Na podlagi podatkov iz vprašalnika in dodatnih dokumentov s strategijami, dokazili, zavezami in cilji lahko podjetja ugotovijo, kje so na poti trajnostne preobrazbe, in dobijo usmeritve za nadaljnje ukrepe,« je dejala Ana Struna Bregar.

»Podjetja bodo morala govoriti isti trajnostni jezik«
Zelena preobrazba in trajnostno poslovanje sta ključni za gospodarstvo, ki se prilagaja novim standardom. »Med drugim je tudi Evropska komisija letos julija sprejela evropske standarde poročanja o trajnosti. Številna podjetja so tako pod vedno večjim pritiskom, da poleg finančnih izpolnjujejo tudi trajnostne cilje,« je strnila Ana Struna Bregar. To pomeni, da mora biti v skladu z njimi celotna nabavna veriga, katere deležniki morajo upoštevati standarde ESG oziroma naložbe v okolje, družbo in upravljanje. CER usmerja trajnostno preobrazbo slovenskih podjetij, kar ima pozitiven vpliv tako na njihovo poslovanje kot tudi okolje, družbo in celotno gospodarstvo.

DELITE Z OSTALIMI: