• C Novo mesto
  • 03:22
  • Čet, 09.02.2023

Festival ponovne uporabe: Z bolj odgovornimi odločitvami do manj odpadkov

Češnjev vrt Hiše Layer v Kranju je včeraj gostil prvi slovenski Festival ponovne uporabe, ki so ga organizirali Ekologi brez meja s podporo Merkur Zavarovalnice. Eden izmed zelo pomembnih pristopov k reševanju izziva ravnanja z odpadki je ponovna uporaba. Ponovna uporaba se začne z zavedanjem, da tisto, česar ne potrebujemo več, ni nujno odpadek, ampak priložnost, da ta stvar dobi novega lastnika, ali pa jo malenkost predelamo in dobi nov namen. Takšnih stvari je bilo na Festivalu ponovne uporabe poleg ostalega veliko in marsikatera je dobila novega lastnika.

Od popravljalnice koles do izdelkov iz avtomobilskih varnostnih pasov

Na festivalu so se predstavile gonilne sile na področju ponovne uporabe, obiskovalci pa so lahko kupili različne izdelke in oblačila ter delček ponovne uporabe vnesli v svoj dom. Na stojnicah so se našli izdelki, narejeni iz jadrnic in avtomobilskih varnostnih pasov, čudovita oblačila iz druge roke, predelano pohištvo, obiskovalci so lahko v popravilo pripeljali svoja kolesa ter v brezplačni pregled in diagnostiko male električne aparate in avdio-video naprave.

Zagovornik ponovne uporabe je tudi Andrej Šifrer

Festival ponovne uporabe je pritegnil tudi znanega pevca Andreja Šifrerja, ki podpira koncept ponovne uporabe. »Zdi se mi, da toliko stvari vržemo vstran, da bi se mogli ne samo malo zamisliti, ampak se celo zgroziti nad tem, kar se dogaja,« je mnenja Andrej, ki upa, da bodo takšni dogodki pripomogli k temu, da se bomo začeli malo drugače obnašati.

Vsi lahko pripomoremo k zmanjšanju odpadkov – kako začeti?

Nimate ideje, kako bi začeli in tudi sami z bolj odgovornimi odločitvami prispevali k zmanjšanju odpadkov? Skočite na Manj je več, osrednji spletni portal za spodbujanje ponovne uporabe v Sloveniji. Ekologi brez meja so ga s pomočjo Merkur Zavarovalnice še nadgradili. Na njem najdete več kot 1000 možnosti za ponovno uporabo. Preko spletnih kart lahko pobrskate za dogodki, najdete najbližjo izposojevalnico, središče ponovne uporabe, trgovino z izdelki iz druge roke, antikvariat, »Zero Waste« trgovino ter različne mojstre popravil. Skratka, vse, kar nam pomaga pri vsakodnevnih, bolj odgovornih odločitvah, je na portalu Manj je več zbrano na enem mestu.

 

DELITE Z OSTALIMI: